Stockenträffen 2015

Stockenträffen 2015 arrangeras av Tjörns kajakklubb och Stockens camping. Förra året växte antalet deltagare och arrangörerna satsar på att trenden fortsätter i år.

Stockenträffen Hermanö raststrand

Konceptet består, träffen är gratis och bara tältplatsen kostar. Nytt för i år är att arrangörerna ordnat en rabatt för Stockenträffens deltagare, 40 kr/tältnatt fredag till söndag. Säg till när du bokar och när du checkar in på campingen.

Två utställare har redan anmält sig och fler kommer nog. Även kursarrangörer välkomnas av arrangörerna. Som vanligt blir det gratis grupptur på lördagen arrangerat av Tjörns kajakklubb, och de planerar för grupptur även på söndagen, för de som vill.

Du hittar all info på arrangerande Tjörns kajakklubbs hemsida, där finns flera sidor om Stockenträffen.

Orust Runt i lyxversion

Orust Runt byter datum till 22-23/8 och är kortare i år, medan Vallerö består.

Det nya konceptet är ett test och är än så länge inplanerat bara för i år. Finsträckorna är kvar, för man väljer att paddla utsidan Orust och övernattning sker fortfarande på Vallerö. Den sköna nyheten är att sträckan är halverad! Det bör öppna upp för många nya deltagare, dvs alla vi som inte orkar 5 mil två dagar i rad. Passa alltså på att paddla Orust Runt i år.

Paddling orust runt 2012

 

Så här skriver arrangörerna:

Start Dag 1: 11.00 Lördag 22/8 Hällevikstrands Badplats.
Norrut förbi Stocken, Tuvesvik och över Ellösfjorden, runt Malön österifrån och sedan Pausstrand på ön Jonsborg öster om Islandsberg = 18 km.
Därefter genom hamnen i Gullholmen ut till målet Valleröstranden där vi övernattar på vanligt sätt = 10 km.
Glöm inte ett vedträ för den gemensamma elden.

Start Dag 2: Söndag 09.00-11.00 23/8 Valleröstranden och bansträckning beroende på väder och vind 15-20 km med målgång vid Hällevikstrands badplats med gemensam grillning, kramar och eftersnack.

All info och anmälan finns på deras nya facebooksida: https://www.facebook.com/pages/Orust-Runt-Paddling/709112355901057

Kul rastplatser längs E6 Bohuslän

Är ni ute och kör på E6 Bohuslän har E6 två rastplatser som har ”det lilla extra” och är väl värda ett stopp.

De tillhör båda de senast byggda bitarna av E6 och ligger alltså i trakten av Tanum och Skee. Rastplatserna heter Femstenaberg och Världsarvet Tanum.

Femstenaberg

Femstenaberg, i nordgående riktning. Infarten är kort och väl inne vid stoppet öppnar sig en stor dal nedanför rastplatsen. På andra sidan gatan finns ett hus med toalett och dusch ….och en väldigt cool utställning. Här kan du läsa allt om Kosterhavets nationalpark och se vackra bilder. Du kan också se kustens vattenlinje under istiden. Detta E6-område låg då 70 meter under vattenytan! Vilket förklarar utställningsmontern med valbenen man hittade medan vägen byggdes. Jag hade turen att springa på Göran, arbetsledaren för E6-bygget, strax efter rastplatsen stod klar. Han berättade om när benen hittades ”Jag fick telefon från grävskopekillen. Nu Göran får du nog stänga av vägbygget, vi har nog hittat dinosaurieben”.  Valen visade sig vara en Grönlandsval  som levde för 14 000 år sen. Då var den fullvuxen, 20 meter lång och cirka 100 ton tung. Skelettdelarna bäddades in i lera och var med om 90 meters landstigning innan de grävdes fram. Imponerande att de nu finns utställda vid rastplatsen!

Femstenaberg_Gronlandsval

Göran berättade också om rastplatsens vattenverk. Allt vatten från toaletterna renas genom omfattande filtrering i bergsslänten nedanför rastplatsen och kommer sedan ut som rent vatten längre ner i dalen.
Plats: E 6 mellan Sältenmotet (109) och Skeemotet (110), i nordgående riktning. Bord och stolar, lekplats och toaletthus. Gott om parkering. Långtradare stannar ofta här.

Rastplats Världsarvet Tanum

Invigd 6 juli 2015 bjuder den på vacker utsikt över Världsarvet, en bygd där människor bott i 8000 år. Rastplatsen speglar den omfattande aktivitet som fanns här på Bronsåldern. Utställningen berättar om hällristningarna, Världsarvet, landskapet i Tanum och resandet genom tiderna. Hällristningarna ingår i Unescos världsarvslista sedan 1994. Utmed hela Skagerraks kust finns hällristningar, men ingenstans ligger de så koncentrerat och har så varierande motiv som runt slättlandet i Tanum.
Plats: E6 vid Skräddö öster om Ljungbytorp. Platsen verkar vara tillgänglig för både nord- och sydresande bilister…lite svårt att uttyda av informationen.

Femstenaberg_Gronlandsval

Foto: Kasper Dudzik. Tanumshede 20150605. Miljöbilder utmed motorväg E6 etapp Världsarvet Tanum med ny rastplats och tunnel.

 

 

 

Hunnebo Classic

Hunnebo Classic paddlas 5 augusti 2015 och då är det premiär. Arrangör är Hunnebo Kajak.

Detta är ett trevligt kajaklopp utan tidtagning. Arrangören vill att det ska vara ett trivsellopp snarare än jakt på sekunder så nyckelorden är socialt och trevligt. Vill man snabbpaddla får man självklart göra det.

Sotekanalen

Planen är ett årligt återkommande arrangemang … ett som låter riktigt kul. Omgivningarna kan i alla fall inte bli vackrare:

9 km paddling från Hunnebostrand genom Sotekanalen till Väjern. Där byter man till cykel och tar sig tillbaka till startplatsen. Efter fem minuter på landsvägen viker loppet av och cyklas längs andra vägar. Deltagaren ansvarar själv för att innan start transportera sin egen cykel till Väjern, men Hunnebo Kajak ordnar transport tillbaka för kajaken.

Anmälan och priser

  • 200 kr med egen kajak / egenhyrd kajak
  • 350 kr med arrangörens hyrkajak (obs! först till kvarn)

Sista anmälningsdag är 26 juli. Bokning görs hos Hunnebo Kajak: info @ aither.se eller 070-64 50 802. Här har du även sidan med löpande information om Hunnebo Classic.

Startplats och tid

Hästedalen strax norr om Skulpturparken i Hunnebostrand. Kl. 10.00 börjar man paddla.
Kartlänk (ta en titt så du väljer rätt nerfart):

Vad ingår?

Transport av kajak tillbaka till startplatsen och enkel grillning vid målgång. När man hyr kajak av oss ingår flytväst, paddel, flottör och karta.

 

KajakKalaset

18-19 juli 2015 i Uddevalla. Träffen arrangeras för 4:e gången, av Upplevelsebolaget.

Kajakkalaset, kajakträff i Uddevalla

Träffen är en betalträff och du kan botanisera bland kurspass och utfärder . Sedan 2013 erbjuds tre olika kunskapsnivåer. Tanken är att oavsett hur mycket eller lite du har paddlat tidigare ska hitta en nivå du trivs på:

–  Upplägget med en kunskaps- och inspirationsresa på tre nivåer har varit omtyckt, säger Joakim Hermanson på Upplevelsebolaget. Programmet följer en tänkt kronologi, där du bygger på din kunskap under helgen och är en lite bättre paddlare när du åker härifrån än när du kom dit.

 

Paddling Gustavsberg, Uddevalla. Foto Joakim Hermanson, Upplevelsebolaget.

Upplevelsebolagets hemmaplan Gustavsberg. Upplevelseladan och tältplats syns i bild. Foto Joakim Hermanson.

Grönt på Gustavsberg

Träffen arrangeras på Upplevelsebolagets hemmaplan Gustavsberg, strax utanför Uddevalla centrum. Där har de sin Upplevelselada som blir social knutpunkt och matsal. Intill ladan finns en stor strand och stora gräsytor för tält. I nära anslutning finns det gamla kurortsområdet, med café, restaurang, hotell och vandrarhem.

 

Paddling Uddevallas strandpromenad. Foto Joakim Hermanson, Upplevelsebolaget.

Paddling under strandpromenaden. Foto Upplevelsebolaget

Boka och se program

På Upplevelsebolagets hemsida finns information om KajakKalaset och på våren uppdateras den med info för innevarande år. Här kan du se programmet. Kajakkalasets pass kan förbokas. Du väljer sedan om du vill köpa till tältplats eller kvällens program med föreläsning och middag. Mer info om priser, upplägg och kunskapsnivåerna.

Paddling Uddevallabron. Foto Joakim Hermanson, Upplevelsebolaget.

Paddling vid Uddevallabron. Foto Joakim Hermanson, Upplevelsebolaget.

 

Järnavikfestivalen

Konceptet från Tjäröfestivalen återuppstår 2015, nu med namnet Järnavikfestivalen och med nya arrangörer. Festivalen kommer att vara i Järnavik på fastlandet. Tidpunkt 11-13 september. Plats: Campingen i Järnavik, strax väst om Ronneby, med Blekinge skärgård precis utanför stranden.

Järnavikfestivalen

Campingen har sandstrand, tältplatser, egen restaurang med bar, tre bryggor för enkel iläggning och dessutom ett bekvämt läge som nås med bil.

Festivalen pågår från fredag lunch till söndag lunch. Den innehåller kurser, föredrag, några internationella coacher och flera typer av paddling. Festivalen riktar sig till alla sorters paddlare och brukar dra uppemot 200 paddlare från Sverige och Danmark, med enstaka norrmän och finnar dessutom.

OBS: för att delta i festivalen behöver du boka biljett. Detta är alltså en träff som kostar pengar, strax under 2000 kr. Tre priser erbjuds, beroende på om du vill bo i ditt tält eller i stuga … och ett om du vill delta två dagar istället för tre. Du kan boka biljett på hemsidan.

Detta ingår i priset 2015:

Festivalpasset inkluderar plats för tält eller boende i stuga, alla aktiviteter, all mat från fredag kväll – söndag lunch inklusive lunchpaket, campingavgift, tillgång till servicehus samt underhållning lördag kväll.

Mer info och program finns på nya hemsidan.

Arrangörer och kontakt:

Vi som arrangerar festivalen är en liten grupp entusiaster med Surfski & Kayak Camps, Järnavik Camping i spetsen och med Aterra som sponsor. Vi vill ge Dig en upplevelserik helg med kurser, föreläsningar, bara vara, provpaddlingar, god mat och härligt umgänge.

info @ jarnavikfestivalen.se
Almänna frågor +46 706 632 420 Karolina
Instruktörer +46 702 598 260 Leif Davidsson

 

 

Dyk- och kajakhamn i Lysekil invigd

Bohusläns dyk- och kajakhamn invigdes i Lysekil idag. Här finns både flytbrygga och låsbar korttidsförvaring för kajaker, mitt inne i centrum.

Hamnen finns vid gästmarinan i Havsbadsparken, mitt i centrala Lysekil och är i lä av piren. Flytbryggan är fri att använda för alla paddlare och dykare. Paddlare som anländer till Lysekil sjövägen har nu ett perfekt – och centralt – ställe att gå iland och njuta av stan, äta en god lunch eller bunkra mat. Eller bara ta ett glass-stopp. Det kan behövas nu när vi har mer än 30 grader varmt!

Korttidsförvaringen har åtta låsbara kajakfack och här kan man förvara kajaken för valfri tid upp till 48 timmar. Hyran kostar 100 kronor och betalas till hamnvakten, med kort eller kontanter. Då får man samtidigt tillgång till marinans servicehus inklusive duschar och tvättmaskiner. Förvaringen kommer att finnas på plats året runt och närmsta vandrarhem finns på tre minuters avstånd. Och Lysekil har öppna vatten även vintertid – bättre förhållanden än så här för en paddlingshelg med guldkant vintertid är svårt att hitta!

Lysekil kajakhamn

 

Se efter Släggö på sjökortet så hittar du dyk- och kajakhamnen, den ligger på Släggös västsida, med servicehuset, kallbadhuset (nakenbad) och Havsbadsrestaurangen som närmsta grannar. Här kan du också tillämpa ”paddle-in” till flera konserter i sommar: Bo Kaspers orkester 17 juli, Nationalteatern 24 juli och flera gratiskonserter under kappseglingarna 5-9 augusti. Björn Skifs-konserten den 31 juli har du på gångavstånd.

Lysekil kajakhamn kajakförvaring havsbadet

 

Dyk- och kajakhamnen är ett gemensamt initiativ från lokala paddlings- och dykaktörer tillsammans med Lysekils kommun och Strandflickorna, inom ett EU-projekt som heter Business to Heritage.

Cia Lantz, Lysekils kommun och projektledare för Business to Heritage: Det är så roligt att vi äntligen kan sjösätta detta. Vi är först i Bohuslän med en kajakförvaring för förbipasserande paddlare och vi tror på stor efterfrågan. Kajakförvaringen kommer att finnas på plats hela året. Vi börjar så här och blir det stor efterfrågan hoppas vi kunna utöka med fler platser.

Daniel Dahlström, ägare till Dive Inn: Underbart och efterlängtat med bryggan. Ibland blir det kö till den trappan vi har idag. Från flytbryggan ka flera dykare hoppa i samtidigt. Den underlättar också för våra nybörjardykare.

– För oss är det en förutsättning för att bedriva stadspaddling, säger Wictoria Insulan på Lysekil Guide. Företaget kör guidade stadspaddlingar för turister. Vi paddlar två timmar, säger Wictoria, och kommer att ha flytbryggan som start- och målplats.

Lysekil kajakhamn kajakförvaring havsbadet släggö

Johan Engström från Västsvenska Turistrådet invigningstalar.

Johan Engström från Västsvenska Turistrådet var på plats och invigningstalade. Johan arbetar bland annat med Bohusläns exportsatsning på paddling och Västsvenska Turistrådet har stöttat projektet.

– Jag tycker detta är ett jättebra initiativ, där Lysekil är först ut i Bohuslän. Västsverige satsar ju på paddling som exportprodukt och vi ser redan att vi får fler utländska paddlingsturister till västkusten. Då är den här satsningen jätteviktig. Lysekil satsar på att bli synonymt med soft adventure och detta är ett steg i rätt riktning.

Red:s anmärkning: Soft adventure är en upplevelse där turisten kan uppleva äventyrlig turism på en aktivitet – ofta halvdag – och sedan sova och äta gott i hotellmiljö. Inom genren räknas paddling, klättring, cykling, vandring och dykning. Lysekil med sitt kalasläge i Bohuslän har utmärkta förutsättningar för alla. Turisten vill också kunna kombinera det med kulturella inslag och shopping, något Lysekil som året-runt-öppen kuststad kan erbjuda.  (så, nu ska jag sluta göra reklam för Lysekil 😉 )

 

 

Titanic-utställningen

Vandringsutställningen Titanic – The Exhibition finns nu i Halmstad. Den är en av världens största vandringsutställningar och den pågår där till den 31 augusti.

Titanic - the expedition

Utställningen består av cirka 200 originalföremål och flera återskapade interiörer i naturlig storlek, till exempel första klass kabin, tredje klassens hytt, första klass korridor, Marconi rum (telegrafi) och den berömda trappan.

Utställningen bjuder också på en känslomässig resa – genom berättelser, fotografier och privata föremål. Audioguide finns på nio språk och ingår i entrén. Biljetterna för vuxna kostar 140 kr/styck. Öppet sju dagar i veckan kl. 10-18.

Här kan man läsa mer om utställningen

 

Storesandslägret på Hvaler 2014

Så var det dags för mitt första besök på Storesandsleiren på Hvaler. Det blev en toppenupplevelse! 

Storesand ligger långt söderut på Hvaleröarna och redan resan dit är en upplevelse. Genom Fredrikstad centrum och sen ut på Hvaleröarna. Över broar och förbi den ena vackra vyn efter den andra. Oj, vad många roliga paddlingsställen man kör förbi! Sen är det dags för tunneln över till sista ön. 3,5 kilomneter lång och med varningsskyltar om ”mer än 10 % lutning” och att köra med låg växel. Välkommen till Norge, landet med de många tunnlarna 🙂 Ner, ner, ner … det känns verkligen att ”hela havet” är ovanför huvudet. Framme vid lägret fortsätter de vackra vyerna.

Hvaler_dag1_G_01

Vi är nu i Hvaler nationalpark med barrstigar och härligt krokiga tallar. Tälten står tätt i dalsänkorna ner mot stranden och när jag går ner för att registrera mig får jag en överraskning – de har reserverat en tältplats åt mig! Snacka på att känna sig som hedersgäst.

Storesandslägret arrangeras av Fredrikstad Kajakk-klubb och kostar bara 600 kr för tre dagar. Det är välorganiserat både på land och på vattnet och har trevlig stämning. Många paddlare kommer tillbaka år efter år och i år är vi cirka 275 stycken. Eftersom det är en klubb som arrangerar, utan vinstsyfte, är det många klubbar som samlar ihop ett gäng medlemmar och åker hit varje år.

På kvällen drar de stora grillarna igång och alla umgås med alla. Det är bara att ta med sin stol och slå sig ner i klubbens strandtält. Och har man ingen egen stol löser det sig ofta ändå 😉

På dagarna kan man paddla på egen hand, paddla guidade turer med klubben eller gå kurser som ingår i norska paddlingsförbundets program.  Själv paddlade jag två av klubbturerna, till Herföl dag ett och Akersöya dag två. Väldigt trevliga bägge två. Mer om dem senare – här är lite blandade bilder så länge.

Tjäröfestivalen 2014 inställd

Tjäröfestivalen, nyligen omdöpt till Blekingefestivalen har idag ställts in.

Så här skriver arrangören:

Det är mycket nu…
Tiden rusar fram och det är svårt att hinna med allt man vill göra, därför har vi efter viss vånda bestämt att stoppa Tjäröfestivalen/Blekingefestivalen i malpåse. Åtminstone kommer Outside inte att arrangera någon festival 2014.
Tack alla som gjort de senaste åren minnesvärda!

Först West Coast Water, nu Tjäröfestivalen. Förhoppningsvis kommer de tillbaka, men lite fundersam blir man …

 

Tjäröfestivalen inställd 2014

KISS Surfski Meet 13-16 juni

I helgen är det surfhäng i Apelviken. Det är surfskigänget i Göteborg som dragit igång det hela och välkomnar alla som känner sig sugna. Det blir häng, surf, sol och bad på stranden för alla som åkt dit. Och paddlingssnack och allmänna livsteorier vid grillen.  Ta med ditt flytetyg plus familjen och häng på. Allt är informellt så det är självklart gratis. Boende och mat fixar man själv.

Du hittar all info på det öppna facebook-eventet.

Alla typer av surfpaddlare välkomna  – havskajaker, kitesurfare, SUP:ar m.fl.

Foto ägs av Anders Karlsson

Helen Wilson i Skandinavien 2014

Här demonstrerar Helen Wilson en standardroll väldigt pedagogiskt … och mjukt. Lägg märke till att huvudet går upp sist! Helen och hennes man Mark Tozer är för närvarande på Skandinavienturné med rollkurser. Johan Wirsén från Rebel kayaks är också med, som extra lärare.

Just nu är de i Norge men kurserna kommer att ges på ett antal ställen i Sverige också; till exempel Grebbestad, Nynäshamn, Malmö, Mora och Stockholm. Här kan du se platslistan.

Har även du bokat in Helen Wilson eller ska du gå hennes kurs på annan plats? Fyll gärna på med arrangörer i Kommentarer nedan.

Helen Wilson roll instructions

Helen Wilson instruerar balance brace. Denna övning inleder kursen.

Udden skulpturpark 2014 firar freden

Udden skulpturpark vid Hunnebostrand är en perfekt bensträckare för paddlare. Hoppa iland vid Hästedalen och njut av årets skulpturer.  Utställningen är gratis och har nya skulpturer varje år. Vissa skulpturer finns där också året runt.

Temat för 2014 är skandinavisk grannsämja och firar freden mellan Norge, Danmark och Sverige som firar 200 år i år … 1814 tog kriget mellan Sverige och Norge slut. 27 arbeten ställs ut, från 23 konstnärer från Sverige, Norge och Danmark. Utställningen har nyss öppnats och pågår återigen till den 30 september.

Paddling Hunnebostrands skärgård

Konstnärerna har skapat fritt men när besökaren har med sig temat i tankarna uppstår lätt nya associationer. De vackra stenkloten som bildar en kulpyramid kan lätt associeras till kanonkulor. Tre buktande stenhjärtan i vackra, naturliga mönster kan gärna vara ett land var.

Missa inte:

  • Peder Istads vita stenmoln som känns viktlöst.
  • Hanna Streefkerks strandstenar, inlindade i gasbinda.
  • De små stendjuren i marmor, högt uppflugna på en klipphylla
  • Bo Karbergs roliga idé med en stenbåt som sakta rör sig, tack vare en solpanel installerad i stenen bredvid.

Årets utställning är den fjärde i ordningen. Utställningens webbplats.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...