Stövlar

Stövlar att paddla i finns det gott om. Gillar du att kunna paddla året om investerar du nog i ett par paddlingsstövlar så småningom.

Efter att ha varit barfotabarn i kajaken hela sommarsäsongen så kommer hösten. Till slut blir det för kallt för att vara barbent. Du kan välja att paddla i vanliga gummistövlar, fast de blir för kalla framåt vintern, och andas dåligt. Ett par kajakstövlar är skönare och kostar runt tusenlappen när det inte är kampanjpris. Det är värt pengarna.

Kajakstövlar olika tillverkare

Olika kajakstövlar och ett par skor

Kajakstövlarna är vattentäta och kan dras åt i skaftet så att det blir tätt. Flera sorter har också en stropp eller ett spänne över fotryggen. Det är smart, för det underlättar gående på land, och framför allt att stöveln sitter kvar på foten även på gyttjig strandbotten.

Stövlar minst tre säsonger om året

Det sköna med stövlar är att du kan kliva ur kajaken innan kajaken skrapat i botten, och lätt vada in sista biten utan att få blöta fötter. De värmer också ganska bra på vintern, när kajakbotten kyls underifrån av vattnet. Stövlarna kommer till användning i minst tre säsonger; vinter, höst och vår när vattnet fortfarande är kallt.

Barfotapaddling sommartid?

Tidigare paddlade jag barfota, men det gör jag inte längre. Man skär sig på havstulpaner eller glasbitar nere i vattnet, och det kan också ligga en fjärsing på lur nere i sanden. När man paddlar heldagstur är det också skönt att ha något mellan hälen och kajakbotten, för annars skavs huden för varje pedaltryckning och kan bli öm. Många paddlar i vattentåliga sandaler eller Foppaskor sommartid, de är både luftiga och funkar bra att knata runt med iland.

Kajakstövlar i Fjällbacka skärgård oktober

Kokatat kajakstövlar i Fjällbacka skärgård oktober

Tips för stövlar

  • Välj en storlek större än din vanliga storlek, så slipper du frysa vintertid (tack vare luftspalt). Ha en ullstrumpa på dig när du provar. Ska du ha plats för socka och torrdräktsfot dessutom kan du behöva gå upp två storlekar. Prova helst med alla kläderna på.
  • Välj gärna en stövel med rem/stropp över fotrygg, Bohuslän har gyttjebottnar.
  • Välj gärna en stövel med styv sula (om du får plats med det i kajaken). Då håller stöveln längre innan den börjar läcka i skarven mellan sula och stövelöverdel.
  • De är ok att gå runt med iland men ska du gå långt är det skönt att byta till vanliga skor. Då sliter du mindre på stövlarna också. I minusgrader vill vissa absolut byta skor under pausen medan andra tycker det är skönt att behålla upparbetad värme i stövlarna.
  • Jag har paddlat med Kokatat-stövlarna i tio minusgrader utan att frysa. Står du länge med stövlarna nere i snön medan du packar kajaken blir tårna kalla/stela, men det går över när du är igång. På rasterna brukar jag se till att stöveltån är ovanför snön. Ullstrumpor rekommenderas.
  • Skölj stövlarna efter användning och se till att de torkar ur. Ofta är det fukt som skapar lukt. Har du en pjäxtorkare så funkar den även för paddlingsstövlar.
  • Köper du Kokatatstövlarna så dra i neoprenet istället för längst upp när du tar på dig dem. Annars spricker den övre sömmen förr eller senare, eller fingrarna går igenom tyget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *