Sillens helg i Bohuslän

Inlagd sill - finns det något godare?1-3 juni firas Sillens helg längs Bohusläns kust för andra gången. Syftet är att skapa uppmärksamhet kring sillen, dess betydelse för Bohuslän och fira gamla svenska traditioner.

Genom olika aktiviteter i fiskelägen, från Grebbestad i norr till Marstrand i söder, hoppas man kunna sprida budskapet om sillens betydelse för Bohuslän. Nationaldagen den 6 juni blir finaldagen för arrangemanget och festligheterna koncentrerar sig till Klädesholmen där bland andra skådespelaren Peter Harryson presenterar Årets Sill 2012.

Sill hör den svenska nationaldagen till och i år firar man Sillens helg under 1-3 juni längs hela Bohuskusten. Det blir förstås sill och potatis med måsskrik och vågskvalp, men också sillrace, sillmässa, besök i sillfabrik, skärgårdsturer, möjlighet att tillverka sin egen midsommarsill, paddlingsturer, tur med ribbåt och mycket mera. Sillens helg är tänkt att återkomma varje år.

Sillkommers och silltunnor från svunna tider

– Sill är något av det svenskaste som finns, och en fin gammal tradition värd att uppmärksamma. Sillen skänker ett silverskimmer åt hela Bohusläns historia, och är en kulturbärare för hela Västkusten, säger Jill Axelsson på Västsvenska Turistrådet.

I Grebbestad, Fjällbacka, Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand, Ulebergshamn, Skaftö, Lysekil, Bräcke, Morlanda, Ellös och på Käringön, Klädesholmen och Marstrand firar man Sillens helg. Det blir föredrag om gamla tiders sillfiske och sillperioder – som betydde så mycket för Bohusläns utveckling, olika sillrätter, utställningar, filmvisning, provsmakning av sill och nubbe med mera. Platserna har stark anknytning till sillen, i generation efter generation har öborna saltat sill och förädlat processen från fisk till delikatess.

Sill och nubbe står framdukat

I Lysekil hakar Stångenäs Kajak på evenemanget och erbjuder lördag och söndag en paddeltur på egen hand eller tillsammans med kajakledare. Förutom paddlingsutrustning får man med sig sill från Klädesholmen, kokt potatis och tillbehör för en gemytlig lunch på någon ö eller vik.

Årets sill 2011Den 3 juni firas finaldagen av Sillens helg på Klädesholmen. På Klädesholmen har man i flera år firat Sillens dag på Sveriges nationaldag, och i år kommer skådespelaren Peter Harryson att vara en del vid festligheterna. Han kommer bland annat prata om Årets Sill 2012 som börjar säljas under dagen.

Louise Johansson kommer också vara engagerad i sillracet, som innebär utprovning och utvärdering av olika sillinläggningar.

Vad: Sillens helg
När: 1-3 juni 2012.
Var: I mars 2012 har bara Marstrand publicerat sitt program. 2011 firades sillen på följande platser, och bör återkomma även 2012: Grebbestad, Fjällbacka, Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand, Ulebergshamn, Skaftö, Lysekil, Bräcke, Morlanda, Ellös och på Käringön, Klädesholmen och Marstrand.
Läs mer om programmet på respektive ort 2011

2 tankar kring ”Sillens helg i Bohuslän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *