Göteborgs paddelrace

21 maj 2016. Göteborgs Paddelrace är 21 km paddling i centrala Göteborg, på älven och i vallgraven. Du hinner paddla klart före Göteborgsvarvet startar. 

Paddelvarvet i centrala Göteborg samma lördag som Göteborgsvarvet

Så går Paddelracet till

Göterborgs paddelrade hade premiär 2011 och hette då Paddelvarvet. Konceptet påminner mycket om Orust Runt, och föddes precis som Orust runt på ett webbforum. ”finns det intresse för ett kajaklopp i centrala Göteborg?”. Och det fanns det.

 • ingen anmälningskostnad
 • inga funktionärer
 • paddla i egen takt och ha kul
 • evig ära åt deltagarna, men inga medaljer till vinnarna.

Start

Startplats och målgång sker utanför Sveriges Televisions hus på Hisingssidan. Start är kl 9 på morgonen, så är du ambitiös nog hinner du springa Göteborgsvarvet efter din målgång. Då har du gjort en Göteborgsklassiker och tillhör en exklusiv skara. Arrangörerna samarbetar och bussar hämtar vid målgången för transport till Göteborgsvarvets start.

Paddling på Göta Älv Göteborg

Paddelracet kort efter start. Foto: Alvaro Susena/Paddelvarvet

Bana

Banan går först över älven och in i vallgraven, samma väg som Paddan brukar ta. Från vallgraven bär det vidare ut till Älvsborgsbron, in till vallgraven igen, därefter uppströms i älven till järnvägsbron vid Marieholm, och tillbaka. Vallgraven körs båda gångerna moturs, i samma rikning som Paddan, för att det inte ska bli krockar vid vallgravens skarpa svängar.

Paddelvarvet bana

Banan är intressant: Är det högvatten eller stormigt blir det att köra låg paddelföring under broarna ut från vallgraven till hamnen. Paddlingen i älven ger både med- och motström så här kan man vara taktisk. Stenabåtarna ligger still under tävlingstiden, men fraktfartyg kan förekomma. Färjan Älvsnabben fram och tillbaka mellan Älvstränderna och känner till tävlingen.  Banan erbjuder också massor att se, både sightseeing av Göteborg och folkfest. Göteborgarna går ”man ur huse” för att se Göteborgsvarvet, och paddlarna får också åskådare. Förra året satt en del åskådare med fikatermos längs vallgraven och hejade på. Se bandetaljer här.

Anmälan

Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

Läs också:

2 tankar kring ”Göteborgs paddelrace

 1. Jörgen Andersson

  Tack för denna finfina beskrivning av Paddelvarvet – och kul att du har anmält dig till tävlingen. Fin blogg för övrigt också. Hoppas ditt inlägg får fler sugna på kroken! Antar att det finns en och annan med kajak i Lysekilstrakten. Vi ses den 21 maj. Välkommen som en av pionjärerna.
  //Jörgen

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *