Årets äventyrare utsedda

Årets Äventyrare 2011 har utsetts. Årets Äventyrare är en utmärkelse som varje år tilldelas en man och en kvinna för enastående prestationer inom begreppet äventyr det gångna året.

Utmärkelsen Årets Äventyrare delas ut sedan 2005. Syftet med utmärkelsen är att ”tydliggöra äventyret som en företeelse och lyfta fram människors lust och drivkraft att genomföra och uppnå sina drömmar”.

Årets äventyrare 2011

Årets äventyrare 2011. Foto Gustaf Kaiser, Stockholmsmässan

Anneli Wester – årets kvinnliga äventyrare

Anneli Wester har utsetts till årets kvinnliga äventyrare 2011. Anneli Wester ägnar sig främst åt bergsklättring och bestiger höga berg trots fysiska hinder. Hon har helt enkelt ett stort ”jävlar anamma” och kan inspirera många.

Motivering: Med orubblig beslutsamhet och livsglädje har denna äventyrare under året bevisat att vilja och mental styrka verkligen kan vända motgång till framgång. Trots fysiska hinder har hon under svåra omständigheter bestigit och tältat på några av världens högsta toppar och visat att hon verkligen förtjänar utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare.

Årets äventyrare Anneli Wester

Anneli Wester - årets kvinnliga äventyrare. Foto: Vildmarksmässan

Anneli Wester bestiger bergen i hardcore-stil som hon kallar det: 
”Begreppet kommer faktiskt från att jag har haft svårt att få folk att ta till sig vad jag gör när jag är ute, det liksom fastnar inte i skallen eller vad sjutton det är. Så en dag sa jag att jag inte gör som de mjuka grabbarna, som t.ex. använder rep och annan utrustning som andra har satt upp, klättrar på stegar som andra har satt upp, har folk som hjälper dem bära upp grejer på berget i förväg, har camps som står redo och väntar på dem på berget, använder syrgas och en del har t.o.m. en kock med sig upp på berget, en del har en del av det här och en del har ”extra allt”. Jag kör ”utan allt”. Det är bara jag och min ryggsäck, berget och livet på tu man hand. Hardcorestil. När jag sa det hände det nåt. Folk lyssnade. Även grabbarna lyssnade. Det jag sa gick in.”

Andreas Fransson – årets manliga äventyrare

Andreas Fransson från Luleå är en erkänt duktig brant-skidåkare och alpinist.

Motivering: Genom att klättra Nordamerikas högsta berg, Denali (6 196 m.ö.h.), via Oriental Express och sedan skida utför den tidigare oåkta sydsidan lyckades Andreas Fransson med vad många amerikanare har kallat ”den sista stora utmaningen i Nordamerika”. Andreas visade också på stor uthållighet då han tillsammans med Magnus Kastengren gjorde ytterligare en toppbestigning av Denali efter bara en dags vila, denna gång längs den legendariska Cassin Ridge, en led få Skandinaviska lag har gjort. Den avslutadande klättringen tog imponerande 33 timmar från tält till tält.

Gerlinde Kaltenbrunner – årets europeiska äventyrare

Motivering: För att som första kvinna i världen ha bestigit alla 14 stycken 8 000-meterstoppar utan syrgas. Trots tragiska motgångar och att hon flertalet gånger har tvingats vända på det svåraste och farligaste av alla berg, K2, lyckades hon till sist fullborda samtliga toppar och visa att hon är en alpinist av världsklass.

Lars Cronlund – decenniets äventyrare 1980-1990

Motivering: För att ha inspirerat till höghöjdsklättring genom tidiga, svenska expeditioner i Himalaya (Nun, Annapurna, Everest), Nordamerika (Leaning Tower i Yosemite) och i den svenska fjällvärlden (Stora Traversen i Kebnekaise). Lars Cronlund var en av de första svenskarna över 7 000 meter och han är fortfarande den enda svensk som har klättrat Hornbein couloir på Everests nordsida och som har blickat ut från världens högsta berg ensam.

Stipendiater årets äventyr 2012

Varje år delas ett stipendium ut till ett äventyr som ska genomföras/startas under 2012. Vem som helst kan söka stipendiet. I år går stipendiet till Marie Nordin och Annelie Hollstenius.

Motivering: Årets äventyr 2012 andas både tradition och upptäckarglädje och kommer att ta de två äventyrarna genom både Sveriges och Norges vackra natur på hästryggar. Deras klimatsmarta äventyr från Sundsvall till Trondheim, lyfter fram hästens historiska roll som transportmedel och tar det personliga äventyret tillbaka till grundtanken – att utforska ny mark.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *