Dalslands Kanotmaraton – kanotfest i Bengtsfors

13 augusti 2011 paddlas Dalslands KanotMaraton+ för åttonde året. Prognosen är lovande, 2-4 m/s nordlig medvind vid start, som vrider till sidovind på hemvägen.

Dalslands kanotmaratonFrån arrangören: Nu är det åter dags för Dalslands Kanot Maraton+. I Dalsland märks det främst genom alla bilar med kanoter på taket  i Bengtsfors, och alla de bojar som går som ett gult pärlhalsband längs loppets sträckning. Tävlingen som nu på lördag genomförs för 8:e gången ÄR Sveriges största kanotlopp – alla kategorier och en stor folkfest!

– Vi räknar med att knappt 700 personer kommer starta i loppet, säger tävlingsledare Crister Blüme. Bland dessa finns 13 olika nationaliteter representerade och knappt hälften är svenskar. Det innebär att vi har många besökare som stannar här några dagar och tävlar, handlar och bor. Det ger inkomster till det lokala näringslivet och sätter Dalsland på kartan.

Starten sker från Baldersnäs klockan 08.00 och är verkligen sevärd, med alla kanoter som startar samtidigt. Därefter kan man följa loppet längs hela sträckningen men lättast vid lyften i Skåpafors (390 m), Skifors, Gustavsfors och slutligen målgången i Bengtsfors. Elitklasserna går i mål på drygt fyra timmar, motionärerna håller på i upp till 12 timmar. Mer information om DKM+.

Fakta om Dalsland Kanot Maraton+

  • Loppet är 55 km långt och går genom sjöarna Laxsjön, Svärdlång, Västra Silen och Lelången. Juniorer paddlar 20,7 km från Gustavsfors till Bengtsfors. Loppet är indelat i följande klasser: K1 elit (enmanskajak) herr och dam, K1 (enmanskajak) herr och dam, K2 (tvåmanskajak) och C2 (tvåmans turistcanadensare). Från 2010 har mixade par fått en egen klass – K2 Mix.
  • Deltagare i åldrarna från 12 år till 75 år.
  • Oslo kajakklubb är den förening som har flest tävlande med.
  • Av de ca 600 startande är knappt hälften från andra länder. Paddlare från Danmark, Norge, Tyskland, Finland, Storbritannien, Belgien, Polen, Nederländerna, Österrike, USA, Ryssland och Spanien deltar.
  • Nytt för i år är att Dalsland Kanot Maraton+ ingår i årets världsserie för kanotmaraton. Internationella kanotförbundet (ICF) har utsett tio deltävlingar över hela världen att ingå i serien.
  • Loppet genomfördes första gången 2004, och det är nu 8:e gången som loppet går. Dalsland Kanot Maraton+ har som mål att arrangera ett stort tävlings-/motionslopp dit deltagarna vill återkomma år efter år. Naturligtvis är tävlingsmomentet viktigt men viktigast är själva utmaningen i sig.
  • Loppet ägs av föreningen DalslandsTurism som består av turistföretag i området. Idén kläcktes av kommunens dåvarande turistchef Anders Bring, i samarbete med turistnäringen, för att skapa ett ”turistiskt lokomotiv” som kan hjälpa till att utveckla turismen i området.

I målområdet vid gästhamnen i Bengtsfors finns något att hitta på för hela familjen (även för de som inte är så intresserade av själva loppet) i form av hoppborg, äventyrsbana, utställare och försäljare. Speakrar i målområdet är Stig Bertilsson från den arrangerande föreningen DalslandsTurism tillsammans med Johnny Sandström och Bosse Pettersson, speakrarna finns även med vid starten i Baldersnäs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *