Fiskarstugan Smögen

Se en äkta fiskarstuga bevarad från 1850-talet. Stugan finns på Smögen, tillhörde Lars Stranne, och är idag museum som sköts av Smögens Hembygdsförening.

I fiskarstugan vill hembygdsföreningen visa hur en fiskarfamilj bodde i slutet av 1800-talet. Stugan byggdes 1850 av fiskaren Lars Johan Stranne. Det är ett dubbelhus med kök, stuga ”stövva”, kökskammare och instugekammare ”instövvekammaren”. På andra våningen finns utvind, ett sommarrum och två skrubbar. Dubbelhusen var den vanligaste hustypen på Smögen i mitten av 1800-talet. 1869 var det 55 hus av denna typ av befintliga 72 boningshus.

Öppettider och adress

Sommartid är öppettiderna tisdagar, onsdagar, fredagar och söndagar klockan 17.00 – 20.00. Adressen är Evert Taubes väg 5. Fiskarstugan ligger strax ovanför Smögenbryggan, skyltar visar från Bryggans Gästhem.

 

Smögenbryggan Smögen

Smögenbryggan Smögen

Muséets bakgrund

Fiskarstugan har varit museum sedan 1977.  Då hembygdsföreningen även ställer ut annat från sina samlingar är det fler föremål i stugan än vad som förekom i ett helt vanligt hem. En donation från Ester Kärrström gjorde det möjligt för hembygdsföreningen att köpa huset, som var tom sedan Lars Johan Strannes barnbarn Agda flyttat till ålderdoms-hemmet.

Hembygdsföreningen

Smögens Hembygdsförening har varit igång sedan 1962 och har idag runt 450 medlemmar. Föreningen driver två museer Fiskarstugan och Sjöbodsmuseet samt Bildarkivet. Föreningen arrangerar sommartid även vanringar i de äldre delarna av Smögen liksom en mängd andra aktiviteter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *