Hummerpremiär 2012

Idag är det hummerpremiär och båtarna gav av utåt kl. 06.30. Här kan du se hummerfiskarnas förberedelser. 

Hummerpremiär 2012

Ombordlastning av hummertinor pågick för fullt i Stångholmesunds hamn igår eftermiddag. Många båtägare passade på när regnet upphört och solen tittade fram. Det lastades och bars ombord och planerades för morgondagen. Några av ekorna blev så fulla att grannens båt används för att kunna nå aktern på egna båten på morgonkvisten. Är det hummerpremiär så är det. Alla gladdes åt den goda väderprognosen för måndagen och hade redan koll på att ösregn förväntas för tisdagen, årets mest haussade bärgningsdag.

Vid bryggan höll tre generationer Joshage på med de sista förberedelserna. Kajakrapporten fick en pratstund med familjen medan de gjorde klart hummertinorna.

– Alla tinor ska agnas och linorna ska gås igenom så de löper ordentligt, säger herr Joshage. För agn använder vi saltad makrill som vi fiskat själva, och sill som vi har kvar från förra året.

Arne är frikostig med sin kunskap och visar hur man agnar en hummertina:

Hummerpremiär 2012

Sonen Dick lastar tinorna i båten i en viss storleksordning och har en minneslapp med isättningsplatserna i fickan.

– De små tinorna lägger vi  inne i skärgården där vattnet är lite lugnare. Sen åker vi tillbaka till bryggan och hämtar de större. De ska längre ut och då är den extra vikten bra.

Hummerpremiär 2012

Hannes är 5 år gammal men är redan veteran på hummerfiske. Han brukar vara med och dra tinor tillsammans med pappa och farfar. Han är förväntansfull inför premiären, som han tycker är lika spännande som julafton, och vill med ut på morgonen.

Kajakrapporten önskar dem lycka till med fisket. Kanske blir det ett ombordreportage om ett tag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *