Kajakkalaset lördag kväll

Efter en bra dag på vattnet samlades alla i Upplevelseladan för något att dricka innan det var dags för middag. Vi kollade av vad de andra haft för sig under dagen. En del hade rollat, några andra av oss hade kört teknik- och kantapass med Johan Wagner, Petra Ahnfors tillverkade eskimåpaddel tillsammans med Andi Röder, och en hel bunt deltagare var iväg på heldagstur ute i skärgården.

Kajakkalaset Gåsö paddling

Vi hade mycket vind på eftermiddagen här inne i Gustavsberg, så vi var nyfikna på hur de haft det ute i Gåsöarkipelagen vid Lysekil. De kom ur bilarna med stora leenden, och standardsvaret blev ”Görbra”. De hade 11 sekundmeter där ute och sol.

Kajakkalaset Gåsö paddling

De rundade Gåsö och sedan Testholmen, och lekte runt skären på västsidan Gåsö; Gula Skären och Vrakskären.

Kajakkalaset Gåsö paddling

Tris Burke ledde turen. Bilder från Gåsöturen: Andreas Alvehus

Sen bänkade vi oss för middag. Hemlagad fiskgryta och kryddig tomatsoppa gjorda av Jocke Hermansons mamma Lena. Till det hembakt bröd och ost, följt av kladdkaka till efterrätt. Mumsigt.

Föredrag Irland Runt

Därefter blev det föredrag av Jeff Allen om Irlandsexpeditionen han och Harry Wheelan genomförde, med målsättningen att sätta nytt rekord Irland Runt, och på så sätt samla in pengar för välgörenhet. De fick rekordet, men det kostade dem en hel del mentalt och fysiskt. Jeff berättade om detta.

Jeff Allen Ireland map

Jeff Allen under föredraget. Vid pilen blev de inblåsta en dag

Enligt prognosen skulle de få medvind och surf de första fem dagarna. Det höll bara en dag, sen hade de motvind största delen av rundningen. De var verkligen ute efter att sätta rekord, så några kompisar bestämde sig för att hetsa dem lite. När de redan var iväg berättade de att Freya Hoffmeister också startat en rundning och tänkte paddla om dem. Killarna blev stressade.

Jeff Allen

Jeff Allen

Efter några dagar smsade kompisarna att Freya startat fem dagar bakom dem, men nu bara var två dagar bakom dem. Jeff och Harry bestämde sig för att lätta kajakerna och gjorde sig bland annat av med tältet. Under de kommande 2,5-3 veckorna  sov de under bar himmel. Och paddlade längre dagar. Efter ytterligare några dagar bestämde sig Jeff & Harry för att ringa Freya för att kolla upp hur nära hon var. Sagt och gjort, efter en pubnatt ringde de upp Freya klockan halv två på natten. Hon svarade i sin säng hemma i Hamburg …

Killarna fortsatte som de började, med långa paddlingsdagar utan någon vilodag. De blev slitna, händer svullnade, blev såriga och inflammerade och en skuldra fick en sträckning. De fortsatte ändå, helt fokuserde på sitt mål att ta rekordet.

Kajakkalaset

Kvällshäng i Upplevelseladan, under föredraget

Efter två penicillinkurer blev Jeff febrig och kunde inte fortsätta paddla den dagen. De tog en vilodag. Lite senare var det ett vädersystem på väg som skulle hindra dem från att fortsätta paddla i minst en vecka. De bestämde sig för att paddla nonstop i 36 timmar för att nå sitt mål Ardmore innan vädersystemet kom in. Vid det här laget hallucinerade de av och till och visste att de var i dålig form, men var totalt fokuserade på att nå sitt mål, allt annat fick stå tillbaka.  Jeff berättar sakligt och lugnt, och är tydlig på att de gjorde rejäla misstag. Hans rekommendation är att om man är helt fokuserad på målet bör man överlåta sin säkerhet åt någon annan, som får ha ”vetorätt”, så att besluten blir realistiska. De fick sitt rekord, 24 dagar runt Irland. En annan paddlare blev inblåst i 14 dagar när lågtrycket nådde fram till Irland.

Round Island kayaking rekord Jeff Allen toast

Skålen när de kommit iland, där släkt och vänner flugit in som överraskning och mötte vid hamnen.

Efter en applåd och lite eftersnack med Jeff rundas kvällen av och vi går hemåt mot sovsäckarna. Imorgon är det en fulladdad dag igen.

PS: Irlands-expeditionen finns att se på Dvd:n Into the Wind. Den finns nu till försäljning hos Upplevelsebolaget, Jeff tog med sig en bunt från England.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *