Paddling Musön Fjällbacka skärgård

Musön

Musön är nog största ön i Fjällbacka skärgård. Ön är både grön och bergig och den var länge jordbrukslandskap. Här hittar du ett antal ställen att slå upp tältet på.

Musön ligger långt norrut i Fjällbacka skärgård och är en bra ö för övernattning eftersom den erbjuder skydd för flera vindriktningar. Lägg gärna en dagstur runt öns vackra kustlinje; med lite bad- och fikastopp blir det en perfekt dagstur i fina omgivningar.

Somliga tycker östsidan är vackrast och här ligger också bebyggelsen. Öns östsida är kuperad och ger gott lä när du paddlar insidan ön. Ett bra val en blåsig dag. På ena sidan har du Musö, på andra sidan Veddös naturreservat, så vackert är det på båda håll.

Musösältan

Västsidan är inte heller så dum, med två stora bukter i sydväst och utsikt mot Lökholmen och Dannholmen. I nordväst hittar du Musösältan: Paddla in i sundet mellan Musön och Lönnholmen och vik sedan runt hörnet på Musörumpan och paddla in till Musösältan. Det är ett grunt ”innanhav” med flera kobbar, vackert vatten och gott om fåglar. Här blir det läat och det är sandbotten hela vägen in till den flacka stranden. Här passar en fika och bensträckare bra, eller varför inte ta ett bad-stopp?

Tälta

Vill du övernatta får det plats många tält vid Musösältan. I sydväst finns det också stora tältängar som läar för ostliga vindar. På ostsidan finns en del hus, men fortfarande tältmöjligheter på den norra halvan.

Kul att göra

På sydsidan ön finns en kul fotomöjlighet. Här ligger ett megastort stenblock som inlandsisen parkerat. En liten knuff så rullar det ner i vattnet, eller i alla fall ser det så ut. Vill du leka Atlas på ett foto så ställ dig med ryggen mot blocket och stoppa det från att rulla iväg.

Själv har jag inte sett till någon boskap på ön, men får och långhåriga skotska kor förekommer tydligen ibland, för att hålla landskapet öppet.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *