Norra Dyngön

Norra Dyngön ligger i nordvästra delen av Fjällbacka skärgård och är en medelstor ö. På ostsidan kan man tälta.

Norra Dyngön Fjällbacka skärgård

Norra Dyngön sedd från Lökholmen. Ingen passage mellan öarna i söder.

Norra Dyngön har ett kummel på nordsidan som gör den lätt att känna igen, om man känner till kumlet … för det är inte med i alla sjökort. Ön är bergig och hög, vilket ”dyng” i namnet syftar på. Nordsidan är fin att paddla, med ett sund och flera öar och holmar att botanisera bland. Missa inte Tveklyftan, med en kul passage som delar holmen i två delar i söder. I väst hittar du Skottarna, Slängerumpan och Långeskär, med fina stränder att luncha/bada på. Tillsammans med Borgenskären och Norra Dyngön bildar de gruppen Nord-Dyngöskären. I sydost kan Hästarna vara kul att snirkla runt bland.

Börjar det bli dags att slå upp tältet hittar du en sandstrand med tältgräs mitt på ostsidan. Berget bör ge ganska gott lä här. Öns stora bukt i nordväst är stenig och såg inte tältningsbar ut när vi paddlade förbi. I norr finns annars en tältplats till, som syns på denna skiss.

Norra Dyngön Fjällbacka skärgård

Tältstranden mitt på öns östsida, sedd från Lökholmen

Norra Dyngön Fjällbacka skärgård sandstrand

Norra Dyngön är inte året-runt-bebodd men det finns 2-3 hus på ostsidan ön, norr om tältstranden. Norra Dyngön ska inte förväxlas med Dyngön som ligger i Fläskösundet och är en bra navigationshjälp i Fjällbackaskärgården med sin höjd och lotsutkik högst upp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *