Nu drar jag till K2

Fredrik Sträng är nu på väg till Himalaya, för att göra ett nytt försök att nå toppen på K2, känt som världens farligaste berg.

”Aldrig mer!”sa Fredrik när han var där 2008. Anledningen var den klätterkatastrof som hände samtidigt som han var på berget: 11 av 29 klättrare i en expedition dog.

Fredrik Sträng

Nu har han tänkt om och återvänder för en ny toppattack – denna gång dessutom i forskningens tjänst. Han deltar i ett internationellt forskningsprojekt med forskare knutna till Umeå Universitet, Uppsala Universitet, Aalto University, Cranfield University och Åbo Akademi som under fyra år ska studera beslutsfattande i extrema miljöer.

Fredrik Sträng on Mt Everest

North-East ridge på Mount Everest i maj 2006, på väg ner från toppen. Foto Fredrik Sträng

– Jag återvänder för att jag kan och för kärleken till äventyret, säger Fredrik Sträng. Det viktiga är att inte denna kärlek övergår i kris eller än värre i en katastrof. Att klättra K2 är bland det farligaste man kan göra. Och statistiken talar sitt tydliga språk. Därför förutsätter utmaningen att man är i sitt livs toppform både fysiskt och mentalt. Andra framgångsfaktorer är att ha tydlig och fungerande beredskapsplan, den bästa väderrapporteringen, den bästa utrustningen m.m. Det är en ära och det känns väldigt inspirerande att delta i detta forskningsprojekt. Jag hoppas få bidra till att fler kan undvika Summit Fever och kunna fatta tuffa beslut i svåra situationer. Såväl inom bergsklättring och akutsjukvård som i mer ofarliga situationer.

Fredrik Sträng

Fredrik Sträng i hårdträning inför expeditionen

Den drygt 2 månader långa expeditionen kommer att bli oerhört tuff:

– Mount Everest är en utmaning, men inte vid jämförelse med K2. Om Everest är den gröna pisten så är K2 den svarta. Det råder ofta ursinnigt väder med orkanvindar, berget är brantare och mer utsatt för laviner, sten och isras. De flesta klättrar utan syrgas, och berget ligger långt bort från all civilisation så någon räddning är inte ens att tala om.

Tidplan för expeditionen

  • Avresa från Sverige 11 juni
  • Planerad toppattack på K2: sista juli
  • Hemresa: cirka 15 augusti, om det går som planerat
  • Expeditionen kan följas på Fredrik Strängs facebooksida

Fakta K2

  • K2 är världens näst högsta berg (8611 meter över havet)
  • K2 anses vara världens mest svårbestigna berg
  • K2 ligger i Himalaya-massivet i Pakistan
  • 20% av de som försöker nå toppen omkommer. När Fredrik var där 2008 var siffran 38%.

Nyförlovad

Fredrik Sträng passade på att fria till Alexandra Berglund dagarna före sin avresa. Förlovningen skedde på Gotland, där de hoppas slå sig ner efter expeditionen.

7 summits

Fredrik är ännu mer erfaren klättrare än sist han var vid K2. De senaste fyra åren har han varit på hela sex 8000-meters expeditioner och har legat i hård fysisk träning inför sommarens expedition. Men enligt honom själv kräver K2 mer än bara extrem fysik och stor erfarenhet. Det är framför allt ett gott omdöme, sund inställning, bra lagarbete och ödmjukhet inför berget och utmaningen som gör om expeditionen kommer att lyckas eller ej.

Här kan du se en film om hans tidigare expedition 7 summits som hamnade i Guinness rekordbok.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *