Stora Brattskär

Stora Brattskär i Kosters skärgård ligger längst i öst och passar bra som första/sista stopp efter passage över Kosterfjorden. Stora Brattskär – Saltö är smalaste passagen av Kosterfjorden.

Stora Brattskär är en obebodd ö. Bratt betyder brant och öns kontur är lätt att se även på långt håll, den är högre än öarna runtomkring. Norra halvan av ön är lummig, med gräs ovanför vikarna, träddungar, buskar och en blomsteräng. Antagligen går träddungen vidare söderut i mitten av ön, i en ”fjorddal” mellan bergssidorna. Ön har flera höga bergknallar, bitvis med branta sidor så du kommer inte ner till vattnet överallt på ön.

Flera tältplatser

Stora Brattskär har flera fina tältvikar. Vikarna ramas in av högre berg som ger vindlä men ändå släpper ner morgonsol och kvällssol i vikarna både på öst- och västsidan av ön. Bergen ger fin utsikt både över Kosterfjorden och västerut över Kosterskärgården om ni väljer att äta maten här uppe.

Östra viken finns med i boken Paddla i Bohuslän och är verkligen idyllisk. Lä från väst, norr och syd. Strand, eldstad och en blomsteräng med knähöga blommor, med små stigar. Tyvärr har flera personer lagt kvar glasflaskor i gräset istället för att ta med dem hem, men det är en detalj. Tältar gör man förslagsvis innanför ängen, där det finns flera gräsgläntor mellan buskar och träd.

Stora Brattskär Koster

Östra viken. Stranden ligger nedanför gräset och syns inte

Nordvästra viken är i mitt tycke ännu finare. Gräset är kort och det finns plats för flera tält tillsammans ovanför stranden. Eldplats och stenfri strand. Läat även från väst tack vare Lilla Brattskär. Förslagsvis bor man här och promenerar de tio minutrarna över till östsidan för att njuta av blomsterängen. Kommer du ensam med tunglastad kajak kan det vara bra att veta att denna vik är mer långgrund än den östra. Denna töms nästan helt vid lågvatten, räkna med ca 10-15 meter innan kajaken flyter.

Nordvästra viken

Västra viken. Är nordvästra och östra viken upptagna finns också en liten vik mitt på västsidan ön där man kan klämma in 1-2 tält och två kajaker. Kanske fler.

I närheten

Strax väst om ön ligger Lilla Brattskär och mellan öarna finns ett fint sund. Lilla Brattskärs sida av sundet är populär tilläggningsplats för fritidsbåtar i nordvästlig vind, men Stora Brattskär är för grunt för båtar större än plastekor. På Lilla Brattskär gick det får sommaren 2011, trots att ön ser ut att bestå mest av berg (i alla fall östsidan).

Utsikt åt norr från Stora Brattskär. Segelbåtarna ligger vid Sydkoster.

Strax söder om Stora Brattskär hittar du Vedskär följt av Bratta Rödskären. Där trivs sälarna.  En bit ytterligare åt sydväst hittar du Ramsholmen som har gott om tältplatser ifall Stora Brattskär var fullt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *