Sträng mot toppen idag

Fredrik Sträng meddelar att han gör ett toppförsök på Broad Peak idag den 5 juli. Efter Broad Peak är det dags för K2 enligt expeditionsplanen.

Fredrik Sträng och kamraterna är i base camp 3 på Broad Peak i Himalaya. Base campen ligger på 6800 meter och de har meddelat att idag den 5e juli gör de ett toppförsök (8047 meter). Så här meddelade Sträng hem till kontoret igår via satellittelefon:

Efter bara tio dagar har vi kommit fram till Camp 3 på Broad Peak (6800 m). Det är grymt tufft, snö upp till midjan att pulsa fram i och det är ovanligt varmt. Väderomslagen är snabba och vi planerar toppattacken till den 5 juli. En fransk expedition går också mot toppen samma dag. Vi mår bra men är trötta av snöpulsningen. Fler rapporter följer!

Fredrik Sträng på Broad Peak 2012

Fredrik Sträng på väg uppåt på Broad Peak

Broad Peak ligger på gränsen mellan Pakistan och Kina. Fredrik Sträng och kamraterna försökte nå camp 3 tidigare i veckan, men fick då vända tillbaka på grund av dåligt väder. Det är ovanligt mycket snö på berget och de fick vada fram midjedjupt till camp 2. Fredrik skrev i måndags:

I and Ernie went to camp 1 four days ago and the following morning I and some HAP´s where breaking trail to camp 2. I was literally swimming upwards at some parts where the snow was waist deep. Ben, the leader for Field Touring group who has been here 3 times has never seen so much snow on the mountain.

Nu har vädret skiftat till fint och de har tagit sig upp till camp 3 och planerar ett toppförsök. Fredrik Sträng och kamraterna har fram till den 18 augusti på sig att nå topparna på Broad Peak och K2, enligt sin expeditionsplan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *