Svensk start på Nordpolen 6 april

Äventyraren Johan Ernst Nilson startar en årslång resa Nordpolen till Sydpolen på onsdag. Det är första expeditionen någonsin pol till pol. Se filmad intervju här.

Expeditionen startar på ett polarhistoriskt datum och målet är att avsluta på ett annat. Den 6 april 1909 nådde Robert Peary Nordpolen. Och den 14 december 1911 nådde Roald Amundsen Sydpolen. Johan Nilsson vill med expeditionen uppmärksamma 100-årsjubiléet.

Tuffaste etappen först

När expeditionen startar är det 50 grader minus på Nordpolen. Ibland kommer Johan och färdkamraten, norska Harald Kippenes, att få simma över vakar, i överlevnadsdräkter. Från Nordpolen är det 60 mil och två månader till Grönlands norra ände, där hundspannet tar vid ner till flygplatsområdet Thule på Grönland. Johan fortsätter sedan i segelbåt över Baffin Bay ner till Kanada.

Se SVT:s intervju med Johan på avresedagen här:

Klimatsmart resa

Hela expeditionsförflyttningen pol till pol genomförs klimatneutralt. Först skidor, sen segelbåt och cykel, nere i Patagonien blir det kiting, följt av segelbåt över till Antarkis, där skidorna tar vid. Resan till Nordpolen sker däremot med flygplan till Svalbard, och vidare med militärplan och militärhelikopter som landar vid geografiska Nordpolen.

2 kontinenter på cykel

Från kanadensiska fastlandet ända ner till Patagonien färdas Johan ensam på cykel. Enorma avstånd och många upplevelser. Johan samarbetar med ett antal organisationer under expeditionen.

Expeditionens webbplats

Det går att följa Johan Ernst Nilson på webbplatsen www.pole2pole.net, när expeditionen startat.

Citat

Två citat från Johan strax innan han lämnade Stockholm för expeditionen:

– Det känns lite overkligt att bo i tält ett år.

– När jag står på Nordpolen kommer jag att titta ner på mina fötter och säga ”Dit ska jag”. Jag ska till exakt den motsatta punkten på jordklotet, på ett år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *