Trettondagspaddling 2012

Vinterpaddling i Bohusläns skärgård. Annandagens paddling blev inblåst och längtan ut är stor. Vi är tretton som ska paddla idag.

Paddling vinter Bohuslän

Underbart vinterljus

Trettondagen. Årets första paddling och många är fortfarande jullediga. Vi samlas i Skalhamn utanför Lysekil klockan 9. Förväntan i luften och isigt på marken. Några minus för en gångs skull, sol, några sekundmeter från norr och öppet hav. Vi är 13 anmälda på dagens Kornötur, alla med egna kajaker.

Skalhamn är ett fint ställe att starta från så här i lågsäsong. Hamnen vetter mot väster och är helt skyddad mellan ett granitberg och en stenpir. Härifrån kan man lätt fortsätta nordvästvart längs kusten upp mot Smögen, i ganska skyddade vatten hela vägen efter att ha passerat Brofjorden.

Vi klämmer in bilarna mellan sjöbodarna och sjösätter vid rampen. Efter en stund är vi alla på vattnet och paddlar utåt i hamnen. En julgran lyser ute på stenpiren och i berget mittemot klänger en liten fyr. Vintermys.

Vi lämnar hamnen och paddlar först norrut och sen västvart mot Lindholmen, med sina två röda fyrtorn. När vi närmar oss ön ligger en säl och njuter av solen uppe på en klippa. Titta, titta, ser ni sälen? En av paddlarna kommer för nära och sälen försvinner med ett plums. Vi fortsätter in i Lindholmens bukt och samlar ihop oss. Vi går inte iland, utan fortsätter söderut på insidan öarna. Sol, vinden i ryggen, vacker snö på klipporna; vi har det oförskämt bra och de som paddlar vinter för första gången är smått lyriska.

Paddlingsrutt Skalhamn-Kornö 7 km

Vid Bläckhall tar vi det smala sundet västerut, mellan Bläckhall och Jutholmen, som jag brukar kalla Björnbärsholmen. En augustidag full med björnbär hittade jag en flaskpost här. Efter sundet korsar vi farleden över till Kornö och här möter vi dagens första vågor. Jag sitter i en rundbottnad, obekant kajak och känner mig allmänt vinglig … det blir färre bilder än vanligt. I Smalsund mellan Kornöarna tar vi fikastopp, många har åkt långväga idag, tex Göteborg, Stenungsund, Hamburgsund och Vänersborg.

Iväg igen och söderut längs Kornös utsida, som är fin för kantpaddling. Fler sälar, sol och samspelt grupp. Nya och gamla bekantskaper pratas vid, och skratt när någon kör fast på undervattensklipporna. Vi leker i småpassagerna vid Kornö kalv och paddlar sen norrut.

Vi glider in i Kornö samhälle och går iland på västra sidan för lunch. Vattenståndet är bra, så vi kommer över stenmuren i vattnet utan problem. Iland och på med vinterjackor och torra handskar, fram med mattermos och sittlapp. Sen sitter vi där på berget, bland ljungen, och njuter. Vi pratar om att detta lika gärna kunde vara i oktober som i mars, sån flyt har vi med vädret … och här är ju ganska snöfritt. Bengt från Skalhamn berättar för oss om Kornös historia och en del om Skalhamn. Han har varit mycket på Friluftsfrämjandets kursgård på Kornö och är kunnig.

Bastudags

Vi paddlar tillbaka mot Skalhamn, där bastun väntar på oss, tack vare Bengt. Den ligger i Hamnhuset, som är samägt av familjerna i Skalhamn och nyttjas av dem. Ingvar och Mimmi väljer att paddla en sväng till. Vi andra lastar kajakerna och skyndar oss till bastun innan vi börjar frysa. Av med grejorna i förrummet och upp på laven. Varmt och gott, doft av kåda och havsutsikt genom bastuns fönster. Lyxigt! Plötsligt ser vi Bengt gå iväg ner mot havet i bara badbrallor. Vad nu? Jo då, han tar sig ett dopp och kommer tillbaka. Huuua, vinterbada? Inget för oss. Eller? Plötsligt flyger något i oss och Maria, Lena och jag ger oss av ner mot bryggan.

De femton metrarna från bastun ner till stegen är långa, rimfrosten bränner mot fotsulorna och det ångar om våra axlar. Stegens metall är kall i händerna. Snabba fötter nerför trappan och plask. Och upp! Jamen, det var ju skönt! Tre grader i havet, fem minus i luften och faktiskt känns det precis som när en sommarhet kropp möter havet – samma första tanke ”väääldigt svalt” och sedan ”uppfriskande”. Riktigt skönt, aldrig kallt. Man klarar sig på bastuvärmen och ruschen från doppet nästan hela vägen tillbaka till bastun, sen är det gott att kliva in i värmen igen. När säkringen går i bastun har vi hunnit med ett dopp till och de flesta har tagit chansen. Vi blev många nya vinterbadare idag.

När jag skriver berättelsen från minnesanteckningarna har det gått nästan ett år och vi pratar fortfarande om den här turen, den blev en fin dag att minnas. Annandag jul blir det favorit i repris.

/Paddlat 120106. Drygt 7 km.

Med på turen: Håkan, Ingvar, Mimmi, Barbro och Peter från Vänersborg, Urban från Sjuntorp, Lena från Hamburgsund, Maria från Färjelanda, Ronny från Munkdal, Fredrik och Anette från Lysekil, Bengt från Skalhamn och Inger från Sotekanalen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *