Deckare i skärgårdsmiljö

För oss skärgårdsälskare finns det ett gäng deckarförfattare som använder kusten och skärgården som sin miljö. Här är mina favoriter:

Fjällbacka – Camilla Läckberg

Läckberg omskrivs som Sveriges mest populära författare. Böckerna utspelas i och kring Fjällbacka, med samma huvudpersoner som utvecklas kronologiskt, men böckerna kan läsas var för sig. Huvudpersonerna är polisen Patrik och hans författarhustru Erica. Några av böckerna har parallellhandling i andra tidsepoker så vi får uppleva stenhuggarperioden och andra intressanta perioder i Fjällbackas historia. Undrar ni hur det kan vara att växa upp/bo på ett litet ställe så läs Isprinsessan, där det är suveränt skildrat. Böckerna har bra driv och är lättlästa – ibland kanske aningen för lättlästa.

Bok att börja med: Isprinsessan, som också är den första.

Sandhamn – Viveca Steen

Böckerna utspelar sig nästan uteslutande på Sandhamn och i dess skärgård. Huvudperson är privatpersonen Nina, som har sommarhus på ön, och en manlig polis. Sandhamn har fler ansikten än det som turisten eller snedseglaren möter, och böckerna speglar även dessa. En bok handlar mycket om Gotland Runt, andra om andra aspekter av ön. Perfekt sommarläsning eller när man på vintern behöver en dos skärgård.

Marstrand – Ann Rosman

Min nya favorit. Välresearchat, bra handling, genomtänkt och man lär sig något nytt om Bohuslän i varje bok. Huvudpersonen är en kvinnlig kriminalare som bor ombord på sin segelbåt (i alla fall hittills, i bok 1 och 2). Författaren är bofast på Marstrand och det märks, både i insamlade fakta och i miljöbeskrivningar. Hittills har hon vävt in häxbränning och andra världskriget i handlingen, och jag ser fram emot kommande böcker där jag hoppas (och tror) hon kommer att skriva om sillperioden liksom Carlstens Fästning & LasseMaja-tiden. Och tänk att få läsa om Marstrand under Hansatiden, det vore något! Första boken innehåller också kappseglings-Marstrand, och genom beskrivningarna fick författaren mig att minnas saker jag upplevt på ön, och totalt glömt. Boken passar utmärkt för seglare. 

Första boken: Fyrmästarens dotter.

Saltön/Lysekil – Viveca Lärn

Böckerna utspelas på den fiktiva Saltön och skrevs medan Viveka bodde i Lysekil. Även om mycket är kryddat med fantasin kan man som Lysekilare fnissa igenkännande när ett original eller ett skeende beskrivs. Detta är inga deckare utan prosa, och jag skulle beskriva dem som feelgood-böcker. De passar bra för stranden, soffhörnan eller hammocken. Det finns en bok för varje årstid, och så några ytterligare. Hittar du dem inte i bokhandeln finns de på biblioteket. Böckerna har också filmatiserats, i Grundsund som ligger i Lysekils kommun.

Första boken: Midsommarvals.

Skärhamn – Ramona Svensson

Ramona skriver deckare som utspelar sig i Skärhamn. Hittills har jag bara läst en av dem och där var huvudpersonen en polis. Ramona bor i Skärhamn och ger ut böckerna på eget förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *