Kartor och sjökort

Sjökort, terrängkarta eller skärgårdskort. Vilket är bäst att navigera efter? Och vilken skala är bäst för paddling?

Smaken går såklart isär. Är man van att använda sjökort känns det konstigt utan. Men man märker snart att det är bra att kunna se mer information om land också, till exempel för att kunna välja tältplats. Är man van kartanvändare på land är det inte säkert att man frågar efter all sjöinformation på sjökortet. Fast när man är på sjön kan det vara smart att se detsamma som farkosterna runt dig.

Sjökort på nätet

För hemmaplaneringen har Eniro gratis sjökort från Sjöfartsverket på sin webb. Du kan zooma, rita in din rutt och få veta distansen. Du kan också spara din rutt (du får själv spara länken i din dator) och sända den till vänner. Du kan också söka efter öar utifrån Eniros standardmodell. Skriver du Musö, Fjällbacka i sökfältet visas sjökortet med träff där. Skriver du bara Musö får du upp en val-lista över olika Musö.

Sjökort och båtsportkort

All information om havet, farleder, fyrar för nattnavigation, prickar och så vidare. Dessutom information om vilka öar som har sälskydd och fågelskydd, inklusive datumperioder. Den informationen finns inte med på kombinationskorten. Sjökorten har begränsat med landinformation och inga höjdkurvor. Naturreservats gränser på fastlandet är inte utmärkta.

Fakta: Sjökort finns i flera olika skalor och lamineringsformer. Båtsportkorten (halva Bohuslänkusten för cirka 1000-lappen i en spiralbok av laminerat papper) ges ut i skala 1:50 000, med några hamnnära områden inzoomade till 1:25 000. Utsnitt fokuserade på hav, kust och fjordar, och den tillhörande landremsan. Sjöfartsverkets webbplats har gratis information om de sjökortsändringar som görs.

En del paddlare väljer att köpa båtsportkorten, klippa bort dem från spiralen och sedan använda dem i ett kartfodral för kajak.

Terrängkarta

Hette tidigare Gröna kartan. Landbaserad karta från Lantmäteriet, används ofta för vandring. Har utförlig landinformation som höjdkurvor, stigar, bebyggelse, utplacerade toaletter och sopmajor. Däremot sparsamt med information om vattnet. Fyrar och fågelskydd finns inte utmärkta och alla öar har inte namn. Normal skala är 1:50 000. 

Fakta: finns utgivna på papper, och i tyvek. Utsnitt anpassade för landaktiviteter.

Skärgårdskarta / kustkarta

Skärgårdskartorna  är en kombinationskarta av terrängkarta för land, och sjökort för havet. Skärgårdskartan lämpar sig bra för paddlarens planering i och med kombinationen. Man kan se vilka öar som har bebyggelse, utedass eller vindlä tack vare terrängdelen från Lantmäteriet, och se farleder, djupkurvor, grynnor och undervattensgrund tack vare informationen från Sjöfartsverkets databas. Vanliga sjökort har mer detaljinformation om utprickning än denna kombinationskarta. Här finns inte prickar eller kummel med, och fyrarna är bara stjärnor, utan fyrkaraktärer.

Fakta: Tyvek, skala 1:50 000, utsnitt anpassat för vatten- och kustaktiviteter. Populär bland paddlare.

Kartagena kustkort

Dessa är också kombinationskort, utgivna av norska förlaget Kartagena. Skalan för dessa är 1:30000, som är mer inzoomat än 1:50 000. Dessa lämpar sig väldigt bra för paddling och rockhopping, särskilt i täta skärgårdar som Fjällbacka. Två kobbar som ligger nära, nära på sjökortet utan att visa om det är en möjlig passage, visas tydligt med mellanliggande vatten i denna större skala. Prickar och fyrkaraktärer finns med, liksom hus, höjdkurvor och marktyp på land. En mer komplett kombination alltså.

Plus: större tydlighet, lättare att se. Du paddlar större sträcka av kortet på samma dag. Minus: kortet täcker mindre yta så du behöver fler kort. Sämre översikt över morgondagens paddling.

Korten är trevliga att paddla efter, och underlättar paddlingen tack vare bättre fakta. Rekommenderas för Fjällbacka skärgård, Kosteröarna och liknande örika områden. Lite ovant i början om du är van vid sjökortets skala. På grund av norskt ursprung inte säkert att hela Sverige finns representerat.

Fakta: Styva plastark, 35x45cm, tryck på båda sidor. 249 kr per styck. Skala 1:30 000.  Vattentåligt, men kan repas och då försvinner själva kortbilden. Använd kartfodral. Kan ej vikas.

Allväderskort

Sjökort som ges ut av Nautiska förlaget. I tyvek, som namnet syftar på. Skala 1:50 000. Kortet är ihopvikt som en vanlig vägkarta och har tryck på båda sidor. Ett kort täcker norska gränsen ner till Hunnebostrand. Nautiska förlaget har slutat tillverka dessa – ser du en så köp. De nyutkomna kartorna från Calazo kommer antagligen att konkurrera ut dessa för Bohuslän. (samma skala, varje karta täcker större område, billigare pris) Men Allväderskortet har mer sjöinformation än Calazos kort..

Att tänka på

  • Skalan. 1:50 000 ger bra översikt, men är inte alltid nära nog för att se detaljerna – går det att komma emellan de två kobbarna, eller sitter de ihop? Skala 1:30 000 visar sånt bättre.
  • Välj hellre en karta i tyvek eller i plast än laminerat papper, som förr eller senare flikar sig och får läckage.
  • Köp ett kartfodral även om du har plastkarta. Kartan kan repas så att färgen försvinner. Kartfodralet har också fördelen att det ligger ovanpå linorna istället för under, tack vare clipsen det sitter fast med. Kartfodralet är vattentätt och kan användas för andra prylar också.
  • Båtsportkorten fungerar att paddla efter, men far lätt illa under kajaklinorna. Det blir också otympligt att vrida på kartan om de har spiralen kvar. Klipp hellre loss dem och använd kartfodral. Fördelen med att ha spiralen kvar är att det är lätt att vända blad, och båtsportkortet är gjort så att angränsande karta är på nästa sida. Nackdelen är att du kan förlora rubbet överbord när en våg rycker tag i bibban. För mig har det varit nära flera gånger och hänt en gång.

Vad är tyvek?

Tyvek är helt okänsligt för vatten, otroligt slitstarkt och motståndskraftigt mot alla typer av slitage. Det är ett syntetfiber-papper. Kartan går att vika obegränsat antal gånger, och den blåser inte sönder. Tyvek är mögelresistent och tål blyertspenna och suddgummi.

OBS: inte att förväxla med vanligt papper som laminerats, typ båtsportkorten från 2007. Sådana lamineringar släpper i kanterna efter några år och så läcker vattnet in till papperet. Tyvek är en sorts material rakt igenom. 

Köpa kartorna

Du hittar skärgårdskartor i välsorterade frilufts- och kajakbutiker, såväl fysiska som online. De finns också i vissa bokhandlar. Kartagena är lite mer sällsynta men finns i kajakbutiker, till exempel Kajakcenter Grebbestad. Sjökorten finns i båtbutiker.

4 tankar kring ”Kartor och sjökort

  1. anetteyachtie Inläggsförfattare

    Takk Kåre! Jag har också köpt dem men har inte tagit dem i bruk än – ibland känns 25 000 lite för stort – därför är det kul att höra att de fungerar bra. Jag hittade mina i affären GM i Havstenssund, de hade hela serien Norska gränsen – Marstrand.

    Svara
  2. KÅRE KLARBERG

    Hei,
    Jeg bruker et sjøkart fra NV Sportschiffarhtskarten Serie 5 – Svenska Vastkusten.
    6 kart 1:25000 som dekker Norge – Tistlarna.
    Laget i ”waterproof” pappir med trykk på 2 sider. Går greit i Ortlieb XL kartmappe.
    KK

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *