Isättningsplats Gullmaren Bornö

Isättningsplatser för Gullmaren, inre delen och för att paddla till Bornö.

Det finns tre möjliga startplatser, beroende på var du kommer ifrån:

  • Gårvik i Munkedalstrakten
  • Holma på Lysekilssidan av Gullmaren
  • Skredsvik på Uddevallasidan av Gullmaren

Skredsvik

Från Uddevalla kör mot Lysekil (väg 161). I rondellen i Rotviksbro följ skyltar mot Skredsvik. När du är framme i samhället vid Gullmarens kant, hitta en parkeringsplats som är ok med lokalbefolkningen.

Holma

En mil norr om Lysekil (väg 162) finns Gåsebergsrakan och företaget Leva. Där svänger du höger (från Lysekil sett) över järnvägen och fortsätter åt vänster. Efter en stund kommer ett avtag med skylt Holma. Följ den. Framme i Holma finns en båtförening med flera bryggor, en liten isättningskran och bortanför den en stenknalle där det går att sätta i. Eller använd bryggorna. Det finns också en långgrund vik före bryggorna (kan vara sumpig). Kanske kan den användas, kanske är den kossornas.

Parkering: På sommaren när båtarna ligger i vattnet bör det vara gott om parkering … som främst används av båtägarna. Är ni många bilar och ska stå i flera dagar så kläm ihop er och stäm gärna av med bryggfolket. Övriga säsonger: båtarna står på land och det finns 6 ordinarie parkeringsplatser i Holma, borta vid kranen.

Gårvik

Gårvik är ett utstickande näs längst in i Gullmaren. Utsikten från Gårvik är Stora Bornö och lilla Bornö. Härifrån kan man paddla utåt i Gullmaren, eller välja att paddla inåt mot Saltkällan. En tur från Gårvik runt Stora Bornö i sakta mak tar cirka två timmar. Fikastrand finns på Lilla Bornö. Det finns också fler småöar. Bitvis har Gullmaren höga stränder här inne, så det är ett annat landskap att paddla i. Här finns också pilgrimsfalkar. 

Isättningsplats: längst ner i Gårvik samhälle finns en stor strand, som är jättebra isättningsplats. Kör ner, lasta ur och gör klart. Parkera sedan bilen någon annanstans.

Parkering:  Parkera gärna lite längre bort istället för att blockera precis nere vid stranden. Parkering är det svåra, sprid gärna ut er längs backen om ni är många, och stäm av med lokalborna. Munkedals friluftsfrämjande brukar använda Gårvik för kvällspaddlingar så Gårviksborna är vana vid kajaker. 

Hitta hit: På E6 tag avfart 99 mot Munkedal/Torreby/Gårvik. Följ sedan skyltar Gårvik och Gårviksvägen.

Isläggning

Inre Gullmaren får isläggning redan i november – 2010 fick Holma permanent is redan 15 november, och Gullmarsisen släppte inte förrän i månadsskiftet mars/april. Holma och Gårvik är alltså bra utgångsställen även för långfärdsskridskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *