Handskar

Vad ska man ha på händerna när man paddlar? Ja, det varierar utifrån vem du frågar.

Handskar på sommaren

Många paddlar barhänta på sommaren, särskilt grabbarna. Jag har bara sett en paddlarman med handskar på sommaren. Själv är jag tjej och använder seglarhandskar, en vana som sitter i sedan jag var nybörjare på paddling, och från kappseglingstiden. Dels ger handsken ett bra grepp om paddeln även när den börjar bli blöthal. Dels slipper jag få den retliga blåsan i tumvecket, så jag kan paddla hela dagen, och nästa dag. 

Seglingshandske

Seglarhandske

Är du nybörjare kan jag rekommendera handskar. I början är man spänd och håller gärna lite för hårt i paddeln. Dessutom är man ovan vid att händerna ska göra olika saker med paddeln; en ska hålla fast, medan en ska låta paddeln glida och vrida sig i handen för varje paddeltag. Sånt ger gärna en blåsa på ovana paddlare. Visst kan man ”öva upp skinnet” men har du haft en paus på en vecka eller två är huden otränad igen. 

Tips: Seglarhandskar finns det gott om, både i läder och i syntet. Jag använder ett par från Biltema för en hundralapp och de funkar fint. De har stora tygytor på handryggen och andas fint. Jag sköljer ur saltvattnet när jag kommer hem och hänger dem på tork till nästa gång. 

Kajakhandskar på vår och höst

Handskar att paddla i

Paddlingshandskar, vintertjocklek, 2-3 mm.

Framåt hösten kyler vind och vågstänk ner fingertopparna och till slut får man ge sig och byta till något mer skyddat. 

Några olika val: 

  • tunnare tumvante med öppning mitt i handflatan för paddelkontakt och fingerarbete utan att behöva ta av sig handsken
  • neoprenhandskar, ganska tunna (1-2 mm). Ska ha tejpade sömmar. Och kardborrerem uppe på handleden.
  • Poogies. En överdragshandske med öppen arm som träs fast på paddeln.  Det finns långa och korta, och varianter med eller utan fleece-insida. (se bild nedan)

Tips: De två nedre sorterna kan också användas på vintern. Poogies med en annan handske inuti, och den tunna neoprenhandsken är perfekt byteshandske under pausen. 

Kajakhandskar på vintern

Väldigt få klarar att paddla i tio minusgrader utan handskar, och det är inte att rekommendera … men paddlingen kan vara fantastisk! Skulle olyckan vara framme vinner handskarna tid åt dig. Det är lättare att ta sig upp i kajaken med händer som fortfarande fungerar. 

De flesta använder dessa handskar: 

  • Tjockare neoprenhandskar (2-3 mm tjocka) med tejpade sömmar
  • Poogies med eller utan fleeceinsida
poogies kajakhandskar

Poogies, en typ av kajakhandskar.

Poogies har både för- och nackdelar. Har den fleece-insida kanske du kan vara barhänt inuti. Smidigt när du vill fixa med kläder, kamera osv med bara händer, utan att ha en lös handske att lägga ifrån dig (då blir den blöt). Nackdelen är att du kan bli kall, och ramlar du i/assisterar vid en räddningssituation är du plötsligt barhänt. 

En poogie utan fleece har fördelen att du kan använda en tunn neoprenhandske inuti poogien. Då kombinerar du skydd och smidiga händer. Det finns poogies med löstagbar fleece-insida. De är såklart dyrare, men då har du ökad flexibilitet.

Köper du poogies är det bra att välja en med rem längst ut i ärmen, så att den kan rullas upp och fästas på paddeln om man önskar. Annars doppar den gärna i havet när du lägger ifrån dig paddeln på däck. Du kan också sy på kardborrband själv. 

Tips:

  1. Oavsett vilka handskar du väljer, köp något som är specialtillverkat för paddling, det betalar sig även om de är dyra. Allt annat blir för blött. Kajakhandskar är gjorda i vatten- och vindtåligt material. De tål regelbunden blöta, sköljning och torkar snabbt. Neoprenhandskarna är ofta förböjda för att underlätta paddelgreppet, vilket sparar muskelkraft, och sömmarna är tejpade. Jag testade ett par fiskehandskar i neopren från Jula för 99 kronor en november, och efter tio minuter började jag bli blöt. Droppar från paddeln gick in via de otejpade sömmarna och kylde ner händer och handleder. Vid pausdags var fingrarna som russin och händerna började värka. Jag fick låna en kamrats extrahandskar resten av dagen. Jag var varmare och torrare i mina seglarhandskar än jag var i Jula-handskarna.
  2. På vintern bör du alltid ha med dig två par paddelhandskar ut. Och ett par torra vantar för pausen, till exempel fingervantar i fleece. Torra handskar på pausen är ett måste, annars får du stela och kalla händer. Några väljer att paddla vidare med ett torrt par paddelhandskar efter pausen för att slippa dra på sig de kallblöta igen. Andra värmer upp det blöta paret i armhålan på torrdräkten innan avfärd.

Några paddlingsmärken med sköna handskar

Kokatat, Palm, Hiko, Peak UK. Finns i bra kajakbutiker, både fysiska butiker och online-varianter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *