Kläder att paddla i

Paddlar du regelbundet kommer du att vilja ha bra kläder för paddling. Här är bra-att-veta om paddlingskläder för paddlare och nybörjare.

Varför paddlingskläder? För att de är tillverkade av paddlare för paddlare. De har rätt skärning för att vara smidiga att paddla i, med extra tyg för att ge rörlighet för armarna. Paddlingskläder tål vatten och spray bättre än andra kläder, och du är alltså torrare i dem. De har sömmarna placerade för att undvika skav under armarna och vid midjan, som är i rörelse. Alla sömmar är tejpade. Paddlingskläder finns för alla årstider.

Kläder för paddling

 

Muddar och integrerade sockor

Paddlingsjackor har muddar vid armar och hals så att vatten inte rinner in från paddel och regn. Byxorna har också muddar, så att vatten inte rinner in när du kliver ur/i kajaken ute i vattnet. De är också gjorda i vattentåligt material, för vatten följer med in i sittbrunnen från skorna och byxorna ligger mot kajakgolvet medan du paddlar. Många paddlingsbyxor har påsydda sockor i latex eller byxtyg, så att de är helt täta nertill. Bra när du hamnar i en badsituation eller när vattnet når över stövelkanten.

Snabbtorkande material

Paddlingskläder brukar också vara gjorda i snabbtorkande material eftersom paddlare umgås tätt med vatten. Sen finns det vissa väder som alla kläder har svårt att torka i.

Dubbelmidja och andas-material

Paddlingskläder har alltså mycket gemensamt med kläder för jollesegling, kitesurfning och dykning. Men paddlingsöverdelar har också dubbeltyg vid midjan, så att du kan ”kapsla in” kapellets överkant i jackan och undgå vattenläckage ner i sittbrunnen. Jämfört med segling genererar du mer värme när du paddlar, så god andning är också viktigt för paddlings-kläder. 

För nybörjaren

Om du bara paddlar enstaka gånger och på sommaren går det hur bra som helst att använda vanliga kläder istället för att köpa paddlingskläder. På sommaren: Schorts och underställströja med en vindtät jacka med i bagaget. (Undvik tshirt som suger åt sig fukten). Maj/september/oktober: Vindtät och helst vattentät jacka, regnbyxor, foppatofflor eller gummistövlar, keps/mössa mot vattendropp och gärna handskar. Du klarar dig med det, det finns ingen anledning till prylhysteri. Du kommer att vara blötare (uppe) och klibbigare (nere) än i paddlingskläder, men för en dagstur är det oftast helt ok. Så får du en chans att testa om du gillar paddling innan du behöver skaffa massa saker. Försök välja kläder med få bålsömmar nära armarna, så slipper du skav. Ombyteskläder och en handduk ska alltid packas med på turen, ifall att du kapsejsar. En torr jacka att byta till när ni gått iland är bra att ha. Vintertid: Ska du paddla vintertid så hyr torrdräkt och paddla i sällskap!

Paddlingskläder historik

En välrenommerad tillverkare av paddlingskläder är Kokatat. De har nog hållit på längst och firade 40-årsjubileum 2011. Filmen 40 years in the Making berättar hur tillverkningen utvecklats från starten till idag.

 

Läsa mera:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *