Årets första snöpaddling, 120122

Igår fick Lysekil sitt första riktiga snöfall för den här vintern. Det snöade i god ordning horisontellt så första chansen att paddla bland snötäckta klippor kom idag. Dessutom sol!

Kathrine, Torbjörn och jag bestämde oss för sen start och stack iväg från Sivik utanför Lysekil vid halv ett, i varsin Arrow.  På stranden låg en död sälkut som andra djur kalasat på. Vi gissar på räv även om tasspåren ser stora ut (men för små för att vara varg). Kuten är så liten, den måste ha fötts i år.

Mot Norra Grundsund

Någon enstaka plusgrad och nordost 5-7, så vi fick vinden i ryggen ut från stranden. Vi väljer att gå norrut mot Norra Grundsund och sedan följa kusten i lä för vinden. Medvind på hemvägen. Utanför Sivik paddlar vi förbi stora flockar med måsar. Vita vingar mot blått hav.

Paddling Lysekil 120122

Kathrine i Arrow Nuka

Vi paddlar igenom pittoreska Norra Grundsund och tar ett fotostopp. Sen följer vi kustkanten och går innanför musselodlingarna. Vintersolen ger en gyllene kant på alla bojarna, och graniten lyser röd. Klart vackert med vit snö ovanpå graniten, och smältränder ner i havet.

Paddling Lysekil 120122

I sundet vid Norra Grundsund

Paddling Lysekil 120122

Arrow Play

Jag har fått låna en Arrow Play av Kathrine & Torbjörn, som driver Nautopp Seakayaking. (De är numera återförsäljare för Arrow.) Kajaken är en favorit sedan Tjäröfestivalen så det är kul att få prova den på en paddlingstur. Den har bra driv och går mjukt och fint i sjön. Skön sits och bra pedaler. Den har mindre förvaring än min Whiskey 18, men det har nog nästan alla kajaker. En stor skillnad är sittbrunnen. I Whiskeyn har jag precis plats att lyfta benet rätt ner/upp från sittbrunnen, här fastnar jag med tån på stöveln och får hjälpa till med en hand. Dags att bli vigare ;). Wernerpaddeln med crankshaft känns också skön och sparar handlederna.

Paddling Lysekil 120122

Kajakfilosoferande

En bit norr om Grundsund finns en solig och läad norrvik, med ett hus som genast kvalar in bland favoriterna. Pausa? Nej, vi är inte hungriga och bestämmer oss för Lindholmen lite längre nordväst. Vi passerar Ramsvik och några av västkustens väderkvarnar – vindkraftverken. Fick jag chansen skulle jag gärna ta en tripp 100 år tillbaka i tiden, jag skulle vilja se hur skärgården såg ut då. Inga mobilmaster eller vindkraftverk, kanske inte radiomaster heller, och inga fiskodlingar. Bara skärgårdsborna, deras nät och några fyrar.

Paddling Lysekil 120122

Paddling Lysekil 120122

Lindholmen och norrsken

Fåren har sommar-bete på Lindholmen och har egen landstigningsbrygga i perfekt kajakhöjd. Privat brygga. Men det finns också en ministrand precis intill där man kan dra upp kajaken på gräs. Fika i lä av stugan, Tromsöprat och norrskensdrömmar. Vi längtar efter att uppleva norrsken. Igår var det extremt bra läge för norrsken, det skulle synas ända till Danmark. Sagt och gjort, ut vid midnatt i Lysekils utkant för att spana ut mot havet där det är som mörkast. Tyvärr var det rena molnmattan på himlen, så det bidde inget norrsken i Lysekil. En liten reva på en timme, och en enda stjärna tittade fram. Sen hem till sängen och drömma om paddling istället 🙂

Paddling Lysekil 120122

Torbjörn i farten :o)

Paddling Lysekil 120122

Lindholmen approach

Paddling Lysekil 120122

Fikatajm!

Tordmule

Solen har gått i moln och det börjar bli kyligt. Och sent på dagen. Vi packar ihop fikan och paddlar hemåt. Snabb start för att få upp värmen, sen långsamt. Det gäller att dra ut på det gottiga så länge som möjligt, ingen vill iland. Vi paddlar förbi en tordmule, och kommer ganska nära innan den dyker. Kathrine har koll på fåglar och identifierar den. Jag har sett tordmular på flera paddlingar i vinter men gissat på tobisgrissla. De är tydligen mindre och mest svarta, medan tordmulen är jämnt svart och vit-färgad, och större.

Paddling Lysekil 120122

Hommage á Ulf Johansson ;o)

Vi följer klippkanten hela vägen nu, för att få fler paddlingsmeter. Rundar sista udden och glider in mot Siviks strand. Vi är hemma igen. Fyra fina timmar på havet blev det. Och ja, vi vet att vi bor i paradiset 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *