Lysekils nya hamn och stadsdel

Har du inte varit förbi Lysekil vattenvägen på några år? Då finns en helt ny hamn och stadsdel att upptäcka på västsidan.

Lysekils västsida är den ursprungligt bebyggda, den som startades redan på 1700-talet. Gamlestan kallas området idag och är värt en promenad. Väster om Gamlestan ligger Lysekils västra hamn, kallad Norra hamnen. De senaste åren har den vidareutvecklats mycket. Här landades all fisk på 1950-talet och postbåten från Kornö lade till här varje dag. Norra hamnen bestod tidigare av några träbryggor längs strandkanten.

Ny marina

Vid vattnet har en ny marina växt fram där det tidigare var orört, djupt vatten. Marinan är mestadels för bofasta men yttersta bryggan är gästhamn. Flytbryggorna är placerade som ett spegelvänt E och är en populär fiskeplats i makrillsäsongen. Och det nappar bra! Paddlar du förbi kan du lätt köpa dig en pinfärsk makrillmiddag.

Norra hamnen Lysekil

Nya marinan, med badet längst till höger i bild

Norra hamnens båthamn Lysekil

Med kameran lite åt sydväst. Till höger Lilla Skeppsholmen

Dessutom finns en badplats på flytbryggan, inramad av flytkuddar och med utedusch och omklädning. På bryggorna finns vattenslangar och el. Bryggorna ger också en utmärkt pausmöjlighet i lä om man paddlar dagstur. Innanför flytbryggorna finns toaletter och bensinstation. Båttillbehörsbutiken har tyvärr ersatts av ett café med havsutsikt.

Norra hamnen Lysekil

Café med havsutsikt och servicebyggnad

 Populär plats

På land har fabriksbyggnaderna rivits och ersatts av nya bostadshus med perfekt utsikt. En ny stadsdel. Husen har också sin egen minimarina norr om marinan. Längs med stranden går en bred promenadbrygga, som har blivit ett populärt promenadstråk. Här kan man njuta solnedgång eller bad, och promenera vidare norrut till Ålevik (dansbana och beachvolleyboll-plan) och Långevik (badplats). Varje sommar arrangerar Gamlestans byalag en välbesökt blueshelg på bryggan.

Norra hamnen Lysekil

Bryggpromenaden i Norra hamnen

Fiskrestaurang

Just nu pågår nästa utvecklingsetapp för fullt; en ny restaurang byggs intill bryggan i Norra hamnen. Man siktar på att öppna i månadsskiftet april-maj. Lokalbor och besökare kan se fram emot mat av hög kvalitet, med öppettider året runt. Restaurangen kommer att drivas av samma krögare som driver Brygghuset vid Lyckans Slip i Fiskebäckskil.

Norra hamnens restaurang Lysekil

Restaurangen mot väst, Skeppsholmen till höger. Det blir uteservering på taket!

Framtida hotell

Det finns också planer på att bygga ett hotell med parkområde längre in i Norra Hamnen, där Skandiaverken finns idag. Företaget lades nyligen ned och marken är mycket eftertraktad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *