Paddling Dannholmen Fjällbacka skärgård

Dannholmen

Dannholmen i Fjällbacka skärgård är mest känd för Ingrid Bergmans hus, fast det är också en vacker ö med skiftande natur.

Dannholmen ligger i norra delen av Fjällbacka skärgård, i ett väldigt vackert område. Ön är privatägd och sträcker sig i öst-västlig riktning med Lökholmen som närmsta granne. Paddla gärna det fina sundet mellan öarna och få en titt på Ingrid Bergmans hus längst i väst på Dannholmen. Undvik att gå iland just vid huset, men passa på att ta en vi-var-här-bild med kajakerna framför fredsduvestatyn längst ut på udden.  Vill du gå iland och ta en titt på makrillfiskarnas bergsristningar (hällarna på sydsidan) finns flera möjligheter i sundet.

 

Fredsduvan sattes upp 1995 av Lars Schmidt, Ingrid Bergmans man, för att uppmärksamma fredsarbetet på Balkanhalvön. Skulpturen har blivit ett landmärke för sjöfarare och är en fin omväxling i paddlingen. Schmidt blev tidigt förtjust i Dannholmen som han upptäckte på sina seglatser i Bohuslän. Familjen Egnell ägde ön och byggde husen på 1940-talet. När de sålde ön köpte Schmidt den, och när Schmidt och Ingrid Bergman sedan gifte sig 1957 blev Dannholmen parets sommarställe och vida känd genom pressbevakning och celebra besök.

Dannholmen kan kännas igen på håll tack vare sin kontur. En bergskulle i väst, och sedan flack österut, med en talldunge nästan i mitten. Är det dags att slå läger hittar du flera tältmöjligheter på grannöarna Lökholmen och Musön.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *