Gluppö

Gluppö ligger i Fjällbacka skärgård, centralt placerad. Gluppöbassängen mellan Gluppö och Fläskön är en populär naturhamn och på Gluppö finns också sopmaja.

Gluppöbassängen är känd för att vara en vacker naturhamn och är välbesökt av båtfolket under högsäsongen. En vacker sommarkväll kan det ligga 200 båtar här. Övriga tider på året kan paddlare ofta ha ön för sig själva. Här är läat från tre håll och vackert. De många sandstränderna varvas med en ganska stor gräsyta, och totalt finns tre sopmajor med toaletter runt Gluppöbassängen.

Kommer du söderifrån når du bassängen via smala passager mellan Kussmulan-öarna. I kajaken kan du glida in över den grunda sandbotten och njuta av vattnets färg när bassängen öppnas framför dig. Är det lågvatten så välj farleden (passagen längst österut) för att komma igenom.

Glid fram till sandstranden – tack vare det grunda vattnet är den inte båtblockerad – och promenera upp i gräsbacken. Är du inte folkskygg har du en fin tältplats här.

Sopmajor

Sopmajan ligger lagom nära tältplatsen, och det finns ytterligare två sopmajor vid Gluppöbassängen. En på Norra Kussmulan (nordost) och en på Fläskön, på det lilla näs som sticker ut mitt i bassängen.

Paddlingsvatten i närheten

Fortsätter du åt sydväst har du först fin paddling vid Bogen och lite längre söderut fin kantpaddling vid ryggen-öarna väster om Getryggen. Norrut hittar du Kyrkegårdsö och Brände Holmen följt av öppnare vatten med ett antal skär. Österut har du massor av fin paddling att välja på. Missa inte sundet mellan Dyngön och Fläskön.

Foto: Helena Mannhard.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *