Fjällbackamorden

Fjällbackamorden är nyskrivna mordgåtor med Camilla Läckbergs romanpersoner Erica och Patrik. Satsningen innehåller två filmer och en tv-serie som har premiär annandag jul.

Fjällbackamorden logo

Fjällbackamorden är en filmisk storsatsning med en TV-serie på fem fristående delar och flera biofilmer. Hela tv-serien är nyskriven och utspelar sig i Fjällbacka, dess skärgård och annan närliggande skärgård, som till exempel sundet i Havstenssund. Serien innehåller vackra skärgårdsvyer. Inte minst för att filmmakarna och svenska turismorganisationer har för avsikt att filmerna ska locka hit mängder av utländska turister.

– Nu kommer Fjällbacka och Västkusten ut i världen även som tv-serie, säger Camilla Läckberg till tidningen Resumé.

Handlingen utspelas i nutid och dåtid. Ibland på 1960-talet, ibland på 1800-talet. Lokala företeelser som fiske, konservindustri och strandridare (gammal benämning på Kustbevakningen förekommer, precis som kopplingar till Ingrid Bergman, som tillbringade mycket tid i Fjällbacka.

Premiär julhelgen 2012

  • Första fristående tv-filmen sänds annandag jul kl. 21 i SVT1. Den heter I betraktarens öga, Jörgen Bergmark regisserar.
  • Vänner för livet av Richard Holm visas i SVT1 den 2 jan kl 21.00.
Fjällbackamorden. Foto: Tre vänner (produktionsbolaget)

Foto: Tre vänner (produktionsbolaget)

The Fjallbacka Murders

Tänk The Midsomer Murders á la svensk västkust och skärgård. Då har du The Fjallbacka Murders. En satsning som kan pågå i många år än, och som kommer att göra avtryck i många länder. Filmrättigheterna har redan sålts till elva länder och dialog med fler pågår.

– Vi håller på och förhandlar med 40 länder om att sälja rättigheterna. Finansiärerna just nu kommer från de nordiska länderna, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Spanien och Italien, säger Jonas Fors, vd för produktionsbolaget Tre Vänner, till Film i Väst.

Fjällbackamorden. Foto: Tre vänner (produktionsbolaget)

Huvudrollsinnehavarna och Camilla Läckberg. Foto: Tre vänner

Turism-hit

Camilla Läckbergs böcker har sålts i 10 miljoner exemplar och finns på många olika språk. De har fått Européerna att upptäcka Fjällbacka och Bohuslän. Böckerna drar redan utländska turister till Fjällbacka, och de ber Fjällbackaguiderna visa dem Läckbergs platser från böckerna, och var hon själv bodde. Om filmerna blir samma succé kan det spelas in fler. Så här skriver Film i Väst:

Läckberg har varit med och skapat en stor industri som har slagit stort, inte minst utanför Sveriges gränser. Och vill det sig riktigt väl kommer det att komma ytterligare filmer i framtiden, där allt rullar på under 10-15 års tid.

Svangen ur Fjällbackamorden. Foto: Tre vänner (produktionsbolaget)

Svangen, bild ur produktionen. Foto: Tre vänner

Välkända skådespelare

Inspelningarna startade sensommaren 2011 och många av Läckbergs bokkaraktärer finns med även nu. Huvudrollerna Erica Falck och Patrik Hedström spelas av Claudia Galli Concha och Richard Ulfsäter. Många välkända skådespelare passerar revy; Lennart Jäkhel, Jan Malmösjö, Per Morberg och Amanda Oohms för att nämna några. Sven-Bertil Taube spelar en av huvudrollerna i den tredje tv-filmen, som den populäre kyrkovaktmästaren Elias.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *