Glöggpaddling 2012

Glöggpaddling i taubska vatten vid Malö, Jonsborg och Ellös.

Varje år arrangerar Tjörns Kajakklubb en glöggpaddling. En kamratpaddling med fyllda termosar, pepparkakor och många skratt. I år var det min tur att planera rutten.

När jag gick och lade mig kvällen före var vi 13 bokade på turen. Innan frukostgröten var färdigäten var vi 10. Inte så konstigt med tanke på vädret; 1 dm nysnö, horisontellt snöfall och 10-15 m/s. Från första början var vi 21 bokade, men väderprognos och feberförkylningar fick flera att tänka om.

Nåväl, Ellös lovade 8-6 m/s sydost och området är dessutom läat av bergväggarna runtomkring, så där skulle vi få fin paddling. Väglaget skulle nog avskräcka fler än själva paddlingen. Kanske blir det bara jag på kajen till slut, skämtar jag med mig själv. Nä, Andi och järngänget från Vänersborg; Barbro, Peter och Ingvar lär dyka upp i alla fall.

Paddla på vintern - snöig bilresa

Ut från Lysekil i orörd decimeter-snö med översnöad kajak på biltaket. Hehe, de som tittar ut nu undrar nog om de ser i syne. Enstaka hjulspår före mig och bra grepp. Väg 161 från Gullmarsfärjan till Rotviksbro var som vanligt vägen som Uddevalla kommun glömde, helt oplogad, och innersta hjulspåret var gemensamt för båda körriktningarna. Vilket härligt vinteräventyr ändå. Hade det inte varit planerad tur hade jag aldrig satt mig i bilen och upplevt detta vackra. Så här vacker har vägen aldrig varit; Snötyngda granar, snöfall, rent och vitt överallt. Gult ljus över snön från husens julbelysningar. Det känns lite som att sitta varm och trygg i en dykarklocka och titta ut på en ny värld. Mycket snöfall.

Praktiskt att vara först av färjan så jag slapp köra i snörök hela vägen, för långa bitar går det bara i 40. Svänger mot Orust vid Rotviksbro och kommer ikapp två bilar som kör tätt efter varandra. Vad är det för kompakt grej främre bilen har på taket? Ser nästan ut som en lastpall. Vad i hela friden? När jag kommer närmare ser jag att det är kajaker :). Vänersborgarna! Resten av resan är Peter vår guide. Vi svänger västerut i Henån och uppförsbacken är sandad trots att klockan inte är nio ens, tack för det Orust kommun! Ungefär då slutar det snöa och vi kan njuta av landskapet. Sista 15 km ut mot Ellös är till och med plogade, kanske för att Ellös har julmarknad idag.

Vinterpaddling bilresa

Finfint väder

Enligt prognosen skulle dagen bli jämmer och elände, men den hade lika fel som vanligt. Väl framme i Ellös kunde vi se ut över stilla vatten, med små vindilskrusningar på några ställen. Helt vita öar, mörkt blått vintervatten och en ramp med perfekt lutning för torra fötter. Ingen vind att tala om på land heller. Snön puttades ihop för att bli en glidramp för kajaken helt ner till vattnet, sen var vi iväg.

Vinterpaddling Ellös start

Härligt stilla vatten vid Ellös

Vinterpaddling isättning Bohuslän

Vi paddlar norrut längs kanten och sen insidan Malö. Vackert och lummigt på sommaren, nu stilla landskapsro. Orust berg är höga nog att läa för vinden här, det fläktar bara lite. Entrén från Ellösfjorden är ganska smal så där känns motströmmen. Här ligger snön randig på den vertikala bergsväggen så det har blåst bra i natt. Vi passerar färjan och paddlar grunt vatten. Isfritt.

Vinterpaddling Bohuslän

På väg!

Vinterpaddling Bohuslän

Jette Gustafsson trivs i vintervädret

Vinterpaddling Bohuslän

Underbart att vara på vattnet igen

Vinterpaddling Bohuslän

Malöpassagen

Vid norra änden följer vi Malö västerut och passerar Handelsman Flink. Nu får vi eventuell vind i ryggen och nytta av ut-strömmen. Tills vi kommer till bron på nordvästra hörnet. Här är motström så att vågorna ”tuppar sig” något under bron och kajakfören vill vika åt sidan. Några snabba tag så är vi igenom och får helt stilla vatten.

Oväntat möte

Här ska vi möta Caroline och Mikael som hade blivit försenade. Vi väntar lite, paddlar lite söderut längs Malö, väntar lite till. De syns inte till. Små flingor börjar singla ner i luften. Vi bestämmer oss för en liten snacks medan vi väntar och paddlar intill berget. Här ligger is så vi får perfekt fickparkering med förarna in i isen och dess snötäcke. Medan vi gräver fram Dajm och annat mums dyker två sälar upp snett bakom oss, nära nära. De är väldigt orädda och ligger kvar länge med huvudena ovanför ytan.

Vinterpaddling med sälar vid Malö

Jette och sälen. Foto Andi Röder

Caroline och Mikael hör av sig och ny träffpunkt blir Jonsborg. De får paddla nordväst eller rätvinkligt, för sikten ute på öppet vatten är inte perfekt längre, snöfallet har ökat. Vi andra paddlar västerut längs kanten, förbi Rågårdsvik , med snöfallet från sidan. Ju längre västerut desto mer tillgänglig för sydostvinden, så det är fint med ett pärlband av småöar till vänster om oss. Rågårdsvik ligger vackert och vi får flera bryggor att glida under. Alla trivs och ingen fryser. Vid Jonsborg lyser ett ensamt sjömagasin rött mot den vita holmen.

Vinterpaddling i Bohuslän

Barbro & Peter

Det är inte bara vi som räknat ut att bukten innanför Jonsborg är läad idag. Fåglarna har också tagit sig hit. Området har flera fågelskyddsområden på sommaren och fåglarna är nog vana att vara ostörda så här års. Ett antal svanar simmar undan och flyger iväg. Det blir startsignalen för en riktigt stor flock med sillgrisslor att lätta någonstans inifrån bukten. De böljar över oss med sina svirrande vingar och försvinner sedan längre inåt Skaftös vikar. Snön faller nu tätt och med otroligt stora flingor, riktiga lovikavantar. Vi roar oss med att titta upp mot den vita himlen och se snöflingorna dansa ner – man blir fort yr.

Vinterpaddling i Bohuslän

Andi & Ingvar

Vi paddlar inåt i bukten, som heter Skalhavet. Bukten är långgrund med fina grässlänter och betande får sommartid. Nu är inre halvan istäckt och vi når inte den läade stranden. Vackert vinterlandskap och kul att paddla upp på iskanten med fören.

Vinterpaddling Bohuslän

Andi testar istäcket

Vi provar att hitta en ränna genom isen för att nå stranden innanför Islandsberg istället. Isen går att paddla igenom men 20-30 meter inbrytning blir för tungt. Vi hittar en minivik på utsidan istället – tack Barbro! – och försvinner snabbt upp i skogen. Perfekt med kajakstövlar när vi pulsar genom snön.

Ännu mer perfekt är att Caroline och Mikael nådde fram samtidigt som vi :). Fulltaliga!

Fram med termosar, mat och pepparkakor. Dofterna blandas med skogens grandoft. Riktig julstämning!

vinterpaddling lunchpaus

Caroline & Mikael

Vi sitter där och myser och är glada att vi kommit ut med kajakerna idag. Flera gör sin första vinterpaddling någonsin och uppskattar den.

När tårna är svala och snön byts till dugg lättar vi. Nere vid kajakerna är det kallt om tassarna och vi är snabbt iväg. Mycket tack vare Peter som puttar ut oss över iskanten när vi redan sitter i kajakerna.

Vinterpaddling i Bohuslän

Vi börjar paddla hemåt och får snabbt upp värmen igen. Sista biten hem går vi längs Malös kant igen och glider in i Ellös vita hamn. På bryggan står en man och skottar utanför sin sjöbod. När vi tagit oss iland kommer han över till oss på väg till bilen och utbrister spontant ”Ni är inte kloka”. (Kanske menar han Andi som avslutar dagen med en roll inne vid bryggan? ) 😉  Jodå, säger vi och berättar om vår dag. Då berättar han om de fem sälarna som brukar hålla till på skäret på utsidan Jonsborg. Det får vi spana in nästa gång!

 

Tack alla glada människor som hängde med ut och paddlade! Till er och ni andra; vi ses nästa gång. Fler bilder i Kajakrapportens facebookalbum.

/Paddlat 121215.

PS: väl hemma igen har nästan all snö regnat bort. Insidan Malö och sydsidan Flatön var helt isfria, liksom det vi därifrån kunde se av strömmarna norrut och österut. Isen vi parkerade i på västsidan Malö var centimetertjock och sprack direkt under kajakerna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 tankar kring ”Glöggpaddling 2012

 1. Pingback: Glöggpaddling 2012 med säl och snöfall | Tjörns kajakklubb

 2. JetteGu

  Vilken härlig sammanfattning av vår exotiska paddling! Jag är mycket glad att jag följde med trots otäcka vindvarningar. Din planering gjorde att vi kunde njuta hela vägen. Stor tack för en härlig upplevelse!!

  Svara
 3. Caroline

  Tack för en riktigt trevlig paddling!!! Jag har paddlat vintertid förr, men då bara korta turer på två timmar i kylan, så jag inser att bättre vantar är ett måste. På tal om vantar vill jag lägga in ett citat. Mikael, och naturligtvis även jag, var så fascinerad över att paddla medan det snöade och uttryckte sin glädje i att paddla ”när snöflingorna var stora som lovikavantar”…och jag kan bara hålla med. Det var mycket vackert! Och även jag fick se en säl, som jag tydligen fick ensamrätt på. Det känns alltid lika stort. Tack alla, återigen, och särskilt tack Anette för initiativet och arrangemanget i turen och Peter för sjösättningen!

  Svara
  1. anetteyachtie Inläggsförfattare

   Hej Caroline! Tack själv 🙂 Strongt av er att komma trots förseningen och så kul att ha er med. Det får vi göra om 🙂 TKK har glöggpaddling varje år och det finns gott om andra vinterpaddlingar också. Kul också att vi fick uppleva flera olika väder och så mycket djurliv. Välkomna ut till Lysekil när kylan och solen är tillbaka för en skärgårdstur. /Anette

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *