Inför Paddelvarvet

Kajakrapporten har intervjuat Jörgen Andersson, en av grundarna bakom Paddelvarvet, motionsloppet med premiär på lördag i centrala Göteborg.paddelvarvet

Hur många kommer på lördag?

– Det är ett trettiotal anmälda, och det är vi jättenöjda med. Tävlingen föddes officiellt för bara en månad sedan. Vi och paddlare vi känner har hjälpt åt att sprida ryktet om tävlingen.

Är anmälan i sista minuten ok?

– Ja, det är bara att dyka upp. Eftersom ingen förening eller organisation ligger bakom är vi ganska informella. Alla ansvarar för sin egen säkerhet.

Vad tycker du om prognosen?

– Den ser bra ut. Fyra m/s från väst och sydväst, och uppehåll. Temperaturen blir inte jättehög, 12-15 grader, vilket kan vara bra. Jag tror att vinden och strömmen kan ta ut varandra så att båda hållen tar lika lång tid att paddla.

Banan är 21 km lång, med start och mål vid TV-huset på Hisingen. Efter start paddlar man tvärs över älven och gör ett varv inne i vallgraven. Sen paddlar man till utsidan Älvsborgsbron och rundar en grön prick. Därefter inåt igen och ytterligare ett varv i vallgraven, för att sedan paddla uppströms nästan till Marieholmsbron. Strax innan vänder man på en tänkt linje och paddlar tillbaka till mål.

Banans trixigaste del för deltagarna?

– Utanför Stenas Danmarksterminal gör älven en kraftig sväng. Strömmen blir lite speciell där. Jag upplever strömmen som knepig, med konstiga vågor. När älven är rak är det inga konstigheter, men där kan det vara knepigt.

– Sen gäller det att hålla utkik efter fartyg, framför allt Älvsnabben och Paddan. Vi har informerat Älvsnabben och dess personal. Paddan och Göteborgs Hamn kontaktas under fredagen.

Hur är strömmen för övrigt?

– Den är svag. Så vitt jag vet spelar det ingen roll om man paddlar i mitten eller sidan av älven. Men man bör definitivt hålla sig på sidan av älven med tanke på eventuella båtar och fartyg. Vi valde att lägga den inre vändpunkten på en tänkt linje istället för ett rundningsmärke som en säkerhetsåtgärd, men egentligen behövdes det inte.

Hur lång tid tror du paddlingen tar?

– De snabbaste kommer att gå i mål efter cirka två timmar. Sen blir det nog ett utspritt fält upp till tre timmar skulle jag tro. Tävlingen bör vara klar före kl 13.30 när Göteborgsvarvet startar, för annars blir vi inspärrade. Löparna ska nämligen springa på kajen vi använder.

Var ska deltagarna parkera?

Kör till Hisingen, och när du närmar dig kör efter skyltning ”TV-huset”. Vi hoppas kunna erbjuda parkering direkt på kajen, och den ser du från TV-huset. En av oss finns på plats från cirka halv åtta, och pekar ut parkeringsplats. Lyckas vi inte få ok på kajen finns det en stor parkering som tar kreditkort mittemot TV-huset. Där kan vi parkera.

Hur ser tävlingsdagen ut?

Vi börjar med skepparmöte kl 08.30. Starten går kl 9. Efter målgång hoppas vi få med oss paddlarna upp på Ramberget för gemensam fika och eftersnack med utsikt över Göteborg.

Tack Jörgen och ni andra som planerat. Nu är det bara att dyka upp på startlinjen och ha en kul dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *