Isättningsplatser Hamburgsund

Hamburgsund ligger vackert och har flera isättningsplatser, som fungerar olika bra beroende på säsong.

Hamburgsund ligger vackert beläget, i lä innanför Hamburgö. Emellan dem ligger ett smalare sund som är samhällets nav sommartid. Här umgås man, både i båtar och på bryggrestauranger eller ser på passerande flytetyg från sin egen veranda.

Hamburgsund är en bra utgångsplats för flera olika paddlingar. Precis norr om samhället börjar Fjällbacka-skärgården. Västerut kan man botanisera bland de båda Hamburgöarna, Fjällbackas västra skärgård och längre västerut Väderöarna. Paddlar du söderut har du Hamburgsunds egen skärgård med flera vackra öar, kända för fina bad och vacker granit.

Hamburgsund isättningsplatser paddling

De tre isättningsplatserna markerade med röd prick. Överst Norra Ejgde.

Centrala Hamburgsund

I hamnen i centrala Hamburgsund finns en stenslip man kan sjösätta från. Precis intill ligger en flytbrygga i trä. På sommaren är det populärt att sjösätta här och blir lätt trångt, både för bilar och kajaker. På den dryga halvtimme vi packade kajakerna sjösatte en trailerbåt och 2 kajaker. För högsäsong rekommenderas alltså dagstur snarare än långpackning från denna isättningsplats, men visst fungerar det. Här finns 3-4 parkeringsplatser och det är svårt att stå länge. Detsamma gäller utanför ICA, som har en större parkering. Sommartid är det en liten utmaning att hitta långparkering för bilen i centrala Hamburgsund. Ett tips från lokalborna är skolans parkering, som ligger på vänster hand strax före isättningsrampen. Övriga säsonger finns det parkering.

Norra Ejgde

Norra Ejgde är en fin, ganska bred strand i norra delen av Hamburgsund. Genom att sjösätta här undviker du att paddla det trafikerade och vackra sundet i Hamburgsund, och kommer direkt ut mot öarna och Fjällbacka skärgård. Du når Norra Ejgde genom att passera färjan och fortsätta längs kajen. Sväng höger efter en stund (Plureviksvägen) och kör en bit genom ett villa- och stugområde. Följ Plureviksvägen tills du är framme. Stranden är perfekt sjösättningsplats vår, höst och vinter, då kan man ofta ha bilen här flera dygn. På sommaren parkerar du på egen risk. Då är det konkurrens om parkeringsplatserna då stranden både har badplats och strax intill en båtförening med flytbryggor. Visa hänsyn när du parkerar. Böter för flerdygns-parkerare sommartid har förekommit.

2013: En skylt ”parkering förbjuden kl 22-08” har tillkommit vid parkeringen närmast stranden. Efter koll med båtföreningen berättar de att skylten främst är för att inte husbilarna ska ställa sig här över natten. När vi senare har helgpaddlat med grupp – mer än en gång –  har vi stämt av med en bekant i båtföreningen och det har fungerat bra (obs att vi parkerar bilarna på platserna längst upp från badet efter urlastning). Detta bör alltså fungera, men parkering sker på egen risk.

Hamburgö

Att lägga i på Hamburgö är bra om du ska ut till Väderöarna och vill ha kortast möjliga paddlingssträcka innan passagen över till ögruppen. Linfärjan över till Hamburgö är gratis och går ganska ofta. Sommartid kan det bli kö vid återfärden och då kör färjan skytteltrafik. Från Färjevägen sväng vänster in på Bergavägen. Ta sedan första höger, uppför en brant backe och följ skyltar Boviken/badplats.

Boviken är en fin strand med intilliggande ängar och några fritidshus. Bortanför stranden finns klippbad och fin utsikt norrut över Fjällbackaskärgården. Boviken har gott om parkering, soptunna, toalett och dusch och två stycken träbord med bänkar nere på stranden. Obs att du inte kan övernatta vid stranden då det är naturskyddat område. Vill du få en tidig start hittar du istället övernattning med självhushåll i Hamburgö Gamla Skola, ungefär 2 km från Boviken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 tankar kring ”Isättningsplatser Hamburgsund

 1. Hans Kaersgaard

  Beträffande Boviken på Hamburgö.
  Förbud att nattparkera bil, husbil, husvagn, bil med släp vid p-platsen vi Boviken, Hamburgö. Likaså tältförbud, campingförbud hela Boviken.
  Respekteras dåligt, till och med kajakpadlare som övernattar med tält vid lilla norra stranden och hindrar morgonbad, okuperar hela lilla viken tidvis.

  Svara
 2. anetteyachtie Inläggsförfattare

  Tack för bra info Johan. Jag hade hört om skylten men visste inte dess tider. Skylten beror främst på att man vill slippa nattparkerande husbilar har jag hört. Jag har nu uppdaterat artikeln med ny information, inkl. din. Tack och trevlig paddling!

  Svara
 3. Johan Fransson

  Norra Egjde, här står en parkeringförbjudenskylt 22 – 08 numera, avser grusplanen framför stranden och bryggorna, med andra ord kan man stå där dagtid, jag var där nu en dag i september.

  Mvh JOHAN

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *