Israpport 2012

Första israpporten för 2012 kan glädjande nog rapportera att Bohuslän är isfritt! 

Enda isen överhuvudtaget har spanats in på nyårsafton – ett lövtunt islager på innersta Byfjorden, med öppen ränna i mittdelen. Den dagen var det också någon minusgrad för ovanlighetens skull. Isen lär ha blåst bort vid det här laget och skärgården är isfri.

Annat var det nyårsdagen 2011 när vi vaknade till en vit skärgård där isblocken flöt staplade som dominobrickor utanför klipporna. Nyårsaftonens storm hade brutit upp istäcket mellan Danmark och Sverige och skyfflat in isen is skärgården. Då var det slutpaddlat på några veckor.

Förra vintern var det minusgrader så det stod härliga till. Denna vintern har Lysekil haft mindre än 10 frostnätter totalt och det är plusgrader som gäller. Mildvädret ger oss den ena stormen efter den andra. Kuling är nu vardagsmat och blåser det inte över 20 m/s är det inte värt att nämna ;). Sista tiden har det varit flera stormar i veckan med kuling på dagarna emellan. Måseskär fick toppnotering i förra veckans storm, med 33 m/s i byarna. Vi hade verkligen flyt som fick en lugn julaftonspaddling mellan stormarna.

Ikväll väntas nästa storm in över västkusten, med cirka 25 m/s. Kvällstidningarna rubricerar den som ”Väderbomb över västkusten”. Läge att se över båtpresenningarna igen alltså. Högt vattenstånd är numera normaltillstånd, och det händer att Lysekils vägfärja har svårt att koppla fast rampen i land på grund av högt flytläge. Några dagar fick bussarna ta annan rutt för att rampvinkeln blev för brant för att köra iland en lång buss.

Snö har vi heller ingen heller, peppar peppar.  Hittills bara snöblandat regn ute vid kusten, två gånger. Vi får se hur det blir, det ska tydligen bli minusgrader nästa vecka. Kajakrapporten håller tummarna för skridskois i Gullmarens inre del och isfritt ute vid kusten, som vi hade största delen av förra vintern.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 tankar kring ”Israpport 2012

  1. anetteyachtie Inläggsförfattare

    Tack för rapporter 🙂 Varje storm tar med sig plusgrader in till kusten igen, så isfritt håller nog i sig ett tag till. Peppar peppar. Självklart kom det snöglopp igår kväll efter publicering av artikeln, hehe.

    Svara
  2. Fredrik Lundqvist

    Jag är inte ledsen över frånvaron av is. Lite grann e väl inte så tråkigt men Nyåspaddlingen med FF Munkedal vid Bassholmen i helgen var både isfri och mycket gemytlig med paddlare från skilda håll.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *