Johanna Wästeräng paddlar HBB

Johanna Wästeräng, 20, från  Vänersborg startar HBB om 10 timmar, den 11 juni kl. 04.

HBB står för Havspaddlarnas Blå Band och innebär att man paddlar från Svinesundsbron till Haparanda utan yttre assistans. Paddlingssällskap är tillåtet, men ingen assistans, all mat ska köpas själv och går kajaken sönder måste man reparera den själv eller bryta. Hittills är det 139 paddlare som genomfört denna paddling.

Johanna Wästeräng (t h) med pappa Håkan och syster Ida.

Johanna Wästeräng till höger, med pappa Håkan och syster Ida.

Johanna Wästeräng ingår i en familj som paddlar flitigt, och hon fick sin första kajak av pappa Håkan när hon var nio år. Någonstans längs vägen föddes drömmen att paddla HBB och efter en vår full av förberedelser parallellt med pluggandet till gymnasielärare i Karlstad bär det nu av.

– Ja, jag ser verkligen fram emot att komma iväg, säger Johanna. Största delen kommer jag att paddla själv. Pappa siktar på att ansluta en bit när jag ska förbi Tjurpannan, och han och Ida kanske paddlar med några dagar längre fram. I Stockholmstrakten ska jag träffa min pojkvän och hans pappa, och vid Göteborg lite vänner. Bra att ha lite möten att se fram emot medan jag paddlar.

En av de yngsta

En titt i statistiken visar att Johanna Wästeräng blir näst yngsta kvinna någonsin att paddla HBB. Hanna Liljebäck startade 2009 som 19-åring, paddlade solo och kom fram till Haparanda dag 69. Några killar har också paddlat som 19-åringar och då i sällskap med en eller flera paddlingskamrater.

Här intervjuas Johanna Wästeräng av fyrstadstidningen Ttela:

70 dagars paddling

Johanna har satt av totalt 70 dagar för paddlingen, med dag 61-70 som extra marginal. Pappa Håkan är tuffare. ”Jag har sagt till Johanna att jag står där dag 60 för att hämta henne. Är hon inte där då åker jag igen”. Givetvis sagt med glimten i ögat, och som en far med fullt förtroende för dotterns paddlingskapacitet.

Utrustningen blir en Valley Nordkapp som Johanna provat sig fram till under våren, en paddel Swift Mid och två-delad torrdräkt från Palm.

Sjunde kvinnan

Såvitt Kajakrapporten kan se är det bara sex kvinnor som hittills paddlat HBB solo. Först var Lena Olsson (2006), följd av Ylva-Li Göranson (2006), därefter Ulrika Larsson (2007) och Johanna Davidsson (2008). År 2009 paddlade Elin Peterson följd av yngsta Hanna Liljebäck. Näst på tur står alltså Johanna Wästeräng. Man kan följa hennes paddling på bloggen, som hon planerar att uppdatera nästan dagligen.

– Jag kommer att starta klockan fyra-fem på morgonen och paddla fram till lunch eller klockan två varje dag. Vågorna är mindre då. Och då får jag tid över senare på dagen.

Fler på väg

I år har 15 anmält sig till HBB, varav 7 redan har startat och 2 har brutit. Havspaddlarnas Blå Band meddelar att merparten av årets paddlare planerar att starta under vecka 23 och 24, som är nästa vecka. En av de paddlande, Bengt Olsson, paddlar för 6e gången och har redan fullfört 5 gånger. Många av paddlarna har bloggar där man kan följa deras paddling. Länkarna hittar du på sidan Årets paddlare på  Havspaddlarnas Blå Band.

PS: Johanna Wästeräng valde att bryta HBB den 14 juni.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *