Norra Grundsund

Norra Grundsund ligger på Stångenäset, norr om Lysekil och vetter ut mot skärgården mellan Trälebergskilen och Brofjorden.

Norra Grundsund är idag väldigt lugnt och stilla. Vill du uppleva Bohuslän utan sommarstojet så ta med en utflyktskorg, packa badkläderna och åk hit. Här finns också flera isättningsplatser.

Norra Grundsund

Utsikt norrut bland öarna

Fiske och sten

Här levde man förr på fiske och fraktfart, och senare fanns det också stenhuggar-verksamhet och utskeppningskaj för sten här. En bit upp i backen låg en sillfabrik. Idag är det bara åtta året-runt-boende kvar precis nere i Norra Grundsund. Mataffären har stängt och kiosken också, men husen, fritidsbåtarna och vikarna finns kvar. Hamnen är fortfarande samlingsplatsen. ”Farfarn” jag pratar med pekar och berättar om varje hus. De första sju han pekar på är sommarhus och totalt från hamnen ser vi ungefär 12 hus.

Norra Grundsund

Norra Grundsund, hamnen

Små avstånd

När du kör backarna ner mot vattnet och Norra Grundsund passerar du två andra samhällen, Skummedal och Spjäsvik. För oss utbölingar känns det som ett istället för tre samhällen, men för de äldre Grundsundingarna är det fortfarande tre olika samhällen där de känner människorna olika mycket. Kanske för att man oftare gick ner mot sjön från sitt hus än upp i backarna, åtminstone när havet fortfarande var främsta transportvägen.

Norra Grundsund

Solen värmer skönt i lä från vinden

Norra Grundsund

Husen nere vid vattnet, fler finns längs strandkanten och upp i backarna.

Utskeppningskaj

Kör du bilen ut på kajen – där det ser ut att inte vara bilväg längre – och kör runt kröken kommer du till en granitplan där flera bilar kan parkera. Här var utskeppningskajen för sten, och olika stenblock syns fortfarande uppe bland klipporna runtom.

Norra Grundsund

Paddlande keramiker

En av de året-runt-boende är keramikern Margareta Melin, som även är paddlare. Du hittar hennes ateljé genom att följa skylten Björnevik strax före hamnplanen. Där finns hon året runt. Sommartid visar hon sin keramik i sjöboden i Björnevik varje dag klockan 17-18. Vid artontiden kommer grannarna ner till sjöboden med sina picknick-korgar och alla har trevligt – en bra tidpunkt att vara där hälsar Margareta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *