Malmö 24-timmars har startat

M24KC, också kallat Malmö 24-timmars är igång sedan kl. 9. Kajakrapporten har intervjuat en av arrangörerna.

Malmö 24-timmars arrangeras av Malmö KanotKlubb, med initiativtagarna Ulf Johansson och Jacob Fröslee Jonsson som projektledare. Kajakrapporten pratade med Ulf kort efter starten gått klockan 9 i morse.

– I år startar 41 personer fördelat på 34 ekipage, berättar Ulf Johansson. Två K2:or deltar och en OC outrigger (katamaran) med 6 man ombord, de paddlar med drakbåtspaddlar.

M24KC Malmö starten paddling

Starten 2012

Vilka är favoriterna, finns de som var topp 3 med i år?

– Förra årets vinnare, Urban Wedberg från Ljungskile deltar inte i år. Jacob Fröslee var tvåa och paddlar igen. Trea var Johan Linder från Göteborg i sin Clapotis. I år startar han i sin surfski så han kan bli vass. Danskarna verkar också starka i år. Överlag är det bättre kajaker i år än förra året … som Reval Extreme och andra långa grejer. Annat nytt är en polsk deltagare, Piotr Rosada, och han såg snabb ut.

Så går tävlingen till

Den som har paddlat längst på ett dygn vinner (kl 09-09). Deltagarna pausar och sover när de vill, och total paddlad tid sammanställs både efter och medan tävlingen pågår så att deltagarna kan hålla koll på varann. Vinnaren 2011 hann med 19,3 mil, tvåan 18,04 och trean 16,15 mil. Alla sträckor på vattnet räknas med i det samlade resultat. Vid start får paddlarna en tabell för att kryssa i antalet varv + antalet avstickare tillbaks till klubben.

M24KC bana Malmö 24-timmars paddling

Banan för M24KC

Hur är vädret?

– Blåsigt. De får motvind på ena långsträckan, medvind på den andra. Det ska blåsa under dagen och avta efterhand. Himlen är mulen med risk för något litet regnstänk. Temperaturen är 10-12 grader. Det var varmare igår men en kallfront har kommit in.

Detta är tredje året tävlingen körs, hur ser utvecklingen ut?

– Vi växer varje år. Första året var det dryga 20 på startlinjen, förra året dryga 30 och nu dryga 40. Det internationella deltagandet växer också, första året deltog varken norrmän, danskar eller polacker.

Västsvenskar på startlinjen

Alla anmälda dök inte upp på startlinjen. Från Göteborg och Bohuslän deltar i år: Johan Linder och Ewa Westh från GKF och Paul Morgan från Billdal. Bröderna Wedberg som förra året placerade sig etta och fyra deltar inte i år. Johan paddlade 16 mil förra året, Ewa dryga 10 medan Paul Morgan gör sitt första M24KC.

Rapporter under tävlingen

Kajakrapporten kommer att följa tävlingen och rapportera läget inklusive placeringar då och då under dygnet.

Ulf Johansson paddlingsinstruktör NIL

Ulf Johansson, ilandfixare i år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *