Onöya – Lovund

Vi har haft två sagolika dagar med underbart väder – platt vatten på havet och 1-3 m/s. Vi har sett tumlare varje morgon hittills, och vi har upplevt korp, utter, säl, gåssträck och flera havsörnar. Igår natt var det norrsken!!! I augusti och söder om Polcirkeln. Helt otroligt! Vi paddlade 2,6 mil i förrgår, mycket med medström, och 2,3 igår.

Igår paddlade vi västvart genom en låg skärgård med många långsmala öar och tog oss ut till Lovund, som blir vår västra vändpunkt. Idag blåser det 1 m/s och vi ska botanisera bland Lovunds öar och tälta på ön i natt.

Jippie, fick just veta att några lunnefåglar finns kvar i öns koloni, så vi ska gå till berget och se på dem. Majoriteten av lunnefåglarna har annars gett sig av söderut redan. På sommaren finns det nästan 20 000 fåglar i kolonin.

Lovund är känd för sin karakteristiska silhuett som man ser nästan överallt ifrån i skärgården. Ön har 426 bofasta året runt och är livaktig med inflyttning av unga personer, mycket tack vare laxföretaget Novasea som har sin bas här, med både huvudkontor och slakteri. Femtio barn går på dagis här så återväxten är god.

20120821-094104.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *