Orust Runt 2012 fredagen

Deltagarna börjar dyka upp i Ljungskile och ett 10-tal tält har redan rests. På träterrassen framför Kallbadhuset sitter flera paddlare och äter middag i kvällssolen. Långväga gäster från Köpenhamn och Son i Norge paddlingssnackar med paddlare från Malmö och Göteborg.

Martin Nordstrand som vunnit de två senaste åren kommer inte till start på grund av en skadad fot. Däremot kommer Ljungskilaren Urban Wedberg till start och på bryggan hittar vi Johan Linder från GKF som blev trea 15 sekunder efter Wedberg förra året.

– Ja, jag är här igen. Jag gillar konceptet, det är en lagom mix av camping och sport/paddling och väldigt socialt. Jag är ingen tävlingspaddlare och har tävlat väldigt lite före 2011 – det var min 40årskris som gjorde att jag fick för mig att tävla, säger Johan med ett skratt. Orust Runt 2011 var min tredje tävling någonsin.

– Min målsättning är att ha lika trevligt som förra året och jag kommer att paddla i eget tempo. Sen kommer jag såklart att paddla allt jag kan, för att jämföra mig själv mot förra året. Imorgon kan bli riktigt trevligt, med medström i Nordströmmarna. Jag paddlar i samma surfski som förra året, Zedtech, som jag köpte förra våren. Det är förresten min första surfski.

Köpenhamnspaddlare i repris

Orust Runt är också populärt bland danskarna. Lasse Zetterström och Thomas Raon-Pedersen kommer från Skovshoved Roklub i Köpenhamn och ser fram emot att paddla motsols för första gången. Thomas paddlar en hemmabyggd Thomasson-design byggd lagom till Orust Runt förra året, och Lasse i sin Tahe Marine Reval paddlar för tredje gången.

– Förra året var rätt tuffa förhållanden. Ja, klarade vi förra året klarar vi allt, ler de. Vi räknar med att det blir trevligare i år eftersom det är motsols. Då får vi den yttre skärgården på söndag morgon när vi är utvilade istället för sist på lördagen när man är som tröttast. Och så är det bättre väder.

Vad är det som lockar med Orust Runt?

Kombinationen paddlingstur och tävling, att man paddlar riktig havskajak med packning. Och vi gillar att det är en rejäl utmaning för paddlaren i och med längden. Dessutom gillar vi att man är kamrater iland och tar hand om varandra om något händer, samtidigt som man är konkurrenter i själva tävlingen.

Malmö Kanotklubb deltar

MKK har flera deltagare på plats, hittills fyra stycken. Peter Weywadt liksom Ola Ström som inspirerade Hanna Isaksson och Viktoria Villén att också ställa upp. Tjejerna hyrde en Triton K2 på Escape outdoors på vägen upp till Ljungskile och paddlar Orust Runt för första gången.

Viktoria Villén, Ola Ström och Hanna Isaksson från Malmö

Varför paddlar ni Orust Runt?

– För att komma runt! Och för att vinna stort, följer tjejerna upp med ett skratt. Vi siktar på att komma topp tre i K2 … strax efteråt berättar de att tre K2 är anmälda till start.

– Det ska bli kul, jag var anmäld förra året men fegade ur när jag såg prognosen, säger Viktoria. Det blir första gången jag paddlar 10 mil på två dagar. Hanna har inte paddlat långt förut så det blir första gången för henne med. Vi ser fram emot det.

Mattias Karlsson från Decta

Klockan går mot 23 och Anders Karlsson, en av arrangörerna, och Dectas Mattias Karlsson som ansvarar för tidtagningen vandrar iväg hemåt. Paddlarna kryper in i tälten, medan molnen jagar fullmånen uppe på himlen.

Tider imorgon

Klockan 07 imorgon lördag är det skepparmöte och kl. 08 går starten. De snabbaste förväntas nå Bassholmen efter tre timmar, med dryga tre mil paddlade, medan de flesta passerar efter 6-7 timmar och en del nog passar på att luncha där.

Fler rapporter kommer under lördagen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *