Orust Runt 2012 – vinnarintervju

Orust Runt 2012: I år blev det Ljungskile-paddlaren Urban Wedberg som tog hem vinsten i K1. Han har paddlat tävlingen flera gånger förut och blev tvåa förra året. Här är hans intryck från söndagen.

Urban Wedberg Orust runt paddling 2012

– Douglas Annerling och jag paddlade iväg från Vallerö tillsammans vid 9-tiden. Det är kul att paddla två om man är jämna. Vi hade tänkt gå innanför öarna men ändrade oss när vi närmade oss och tog den yttre rutten mot Mollösund istället. Det blev lite spännande, säger Urban och ler, det blev gropigt när vi kom ut från Käringöns lä. Underlig sjö. Dels höga vågor som dyning från sydväst, blandat med enstaka vågor från annat håll. Det blåste sydväst, cirka 8 m/s.

– Mitt ute på låg en V12-kille i havet, och ramlade i igen när han skulle upp igen. Vi hade svårt att hjälpa honom på grund av sjögången och att komma nära så vi föreslog att han skulle lägga sig ovanpå kajaken och glida inåt genom något gatt, för att sen komma i båten.

Urban Wedberg Orust runt paddling 2012

Vid Flatön lörd.

Paddlade du och Douglas ihop hela tiden?

– Nä, det blev inte så. Vi bestämde att starta ihop och gå ihop där risken var störst. Sen drev vi isär lite, Douglas höjdade lite mer än min surfski gjorde. Sen vid Mollösund fick han kramp och blev efter. Han bestämde sig för att paddla resten av sträckan i mer behagligt tempo. (Reds. anm: Douglas hade rejält ont i ryggen när han kom i mål och hade nedsatt rörlighet i ryggen).

Urban Wedberg Orust runt paddling 2012

Douglas och Urban efter målgång

Hade du några känningar från igår när du startade?

Jag var stel i fingrarna i morse, men det gick bra när jag kom igång. Stretchpasset på Vallerö var jättebra, det hjälpte mig.

Igår paddlade du och Ola Ström ihop, eller hur?

Ja. Han bestämde sig för att starta senare idag. Han var 25 minuter efter mig igår så han ville starta 25 minuter efter mig idag så han kunde se när han kom ikapp mig. Och han paddlade in nästan hela tiden, på slutet kunde jag se honom bakom mig. Han paddlade riktigt fort idag och är otroligt duktig på att paddla vågor. Där vi andra försöker hålla upp mot vågorna lite för ökad stabilitet surfar han rakt nerför dem istället och söker en egen linje mellan vågorna för att få mer fart. Ola berättade att han gjorde 11-12 kilometer i timmen utanför Mollösund och där gjorde jag 9,5 som mest. Jag får lära mig mer vågpaddling, säger Urban och ler.

Efter Mollösund, när jag skulle ta lilla gattet för att gena var det också gropigt. Jag kom lite för nära den branta stenväggen och fick spegelsjö. Där får man ta höjd för att ha bästa spåret igenom.

Det är här man märker Urbans rutin som paddlare. Han vet hur banan ser ut innan han kommer dit och väljer aktivt var han ska paddla. Han kan planera sin placering på vattnet i förväg, så att han ligger i rätt spår när han kommer dit. Det är nu jag inser att de rutinerade paddlarna kommer först i mål inte bara av snabbhet, utan även med andra verktyg.

Urban Wedberg Orust runt paddling 2012

Paddling orust runt 2012 Vindön

Urban, Ola och Joel vid Vindöbron lörd.

Och sen kom du in i Stigfjorden …

– Ja, Stigfjorden var behaglig och gick bra. Jag höll långt till höger så jag fick medsjö och kunde glida med. Vid Skåpesund var det motström, som vanligt. Där är motström oavsett vilket håll man kommer ifrån, säger Urban med ett leende.

– Behagligt var det också efter Askeröarna, då fick man vinden i ryggen och hade medvind hela vägen upp.

Urban Wedberg vann Orust Runt med totaltiden 9:56:24. Lördagen med etappen Ljungskile – Vallerö med mestadels motvind  tog 5:12:55 medan söndagens etapp från Vallerö paddlades på 4:43:29

Urban Wedberg Orust runt paddling 2012

Inför start

Incheckning Vallerö. Foto: Tommy Wedberg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *