Paddling i is

Paddla i is

Att paddla i is är en ny upplevelse, och paddling bland isflak är kul. Isdubbar är bra att ha med sig.

Is – en ny värld

Det som fascinerade mig mest vintern 2010 var hur snabbt isläget ändrade sig. På morgonen kunde fjorden vara isfri längs hela strandlinjen och en bra bit ut, medan den vid lunch kunde vara packad med isflak. Vind och ström kan snabbt förflytta flakmassorna. Prognosen upptäcker ju inte allt, så det gäller att hålla koll på vädret runt sig. Du kan behöva gå iland på ett annat ställe än du tänkt dig. Vissa dagar får man helt enkelt avstå att paddla. 

Paddling i is, paddla i is

Igenom isbältet ut på öppet vatten. Kolla prognosen innan ni sticker ut. Ett vindskifte kan innebära packad is vid land, så att ni inte kommer iland. Tänk ut alternativ landstigningsplats från början.

Tänk också på att även om skärgården är isfri kan det ligga is längre ut till havs. Den kan brytas upp av vind och isflaken knuffas in i skärgården. Det hände i stormen på nyårsafton 2010, blått hav överallt på dagen, och totalt vit skärgård nästa morgon, med tre isflak staplade på varandra i kustlinjen.

Isskorpa

Tunn isskorpa och nattgammal is är inga problem att paddla igenom. Tjockare is kan ge repor på kajaken men fortfarande vara paddelbar. Det blir trögare och är bra muskelträning. Är isen riktigt tjock kan man använda kajaken som isbrytare genom att paddla upp på isen och bryta den med hjälp av kroppsvikten, men det är väl inget att rekommendera för en längre sträcka. Paddeln kommer inte igenom isen i ett sånt läge, då är det bra med isdubbar. När isen är centimetertjock är den inte paddlingsbar längre.

Paddla på vintern

Slush-paddling

Isflak

Att paddla mellan tunna isflak är kul. Det går att passera genom ett bälte med tjocka isflak också, genom att knuffa undan dem, men gör en ’analys’. Ett isflak kan väga flera hundra kilo, så om vinden klämmer ihop dem mot kajaken kan det gå illa/ge klämskador. Håll också uppsikt över isflak som kommer flytande mot kajaken under turen. I och med sin vikt kan de skada kajaken. När du paddlar genom ett isbälte så fäll in roder och skädda, is kommer att passera under kajaken.

Vinterpaddling, paddla i is

Isbitarna i slushen glittrade som diamanter. Foto: Helena Mannhard.

Isdubbar

Isdubbar är bra att ha med sig när isen lagt sig tjock i vikarna och isen får fungera som isättningsplats. Sista biten ut mot vattenkanten sitter man ju i kajaken för att fördela vikten, men paddeln går inte igenom isen. Då är dubbarna perfekta att dra sig framåt med. Dubbarna kan också behövas för att ta sig iland från en kapsejsad kajak, när vinden givit hela skärgården isglasyr från havsytan och en meter upp på klipporna. Det är fantastiskt vackert när solen lyser igenom isglasyren.

Läs också

Vinterpaddling

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *