Paddling Trettondagen 2013

Paddling i Gåsöarkipelagen med kul kantpaddling, några smala rännor och några grundstötningar. Vacker granit och skön paddling.

Paddling Gåsö Bohuslän vinter

Prognosen slog in med 6 m/s nordost och när tre av oss anslöt över Gullmaren från Lysekil var det ganska bra utström dessutom. Gruppen kommer att få smakstart med både medström och medvind ut till Gåsö.

Idag paddlar vi med Friluftsfrämjandet Lysekil och de sexton paddlarna samlas i Bökevik i Fiskebäckskil. Strax ovanför stranden syns konstnären Carl Wilhelmssons stora hus, numera K-märkt. Några av de anmälda har valt de fina skridskoisarna istället, men vi är många som har ett sug efter paddling.

Vi korsar farleden och paddlar längs Gåsös norrsida. Vi paddlar på i god fart, hoppar över att paddla norra lagunen och siktar istället direkt mot Tjällsö holme. Där får vi lä och sen har vi massa fin kantpaddling längs västsidan Gåsö. (Ska man vara noga är det Storöns västsida för Gåsö och Storön sitter ihop och kallas i dagligt tal för Gåsö).

Graniten är läcker längs med västsidan. Omväxlande branta berg med rak kant mot havet och långsamt sluttande hällar. Berget har också snygga formationer på många ställen, det är lätt att bli fascinerad av dess variationer. Vi hittar också flera smala rännor att paddla – och några bottenstenar! – kul paddling när vi är så många. Vi leker runt stenar och uddar och kantpaddlar på rad efter varandra. Gruppen blir låååångdragen.

Vi rastar längst in i Vrakeviken, på vänster sida finns en flat berghäll och en ministrand. Kajakerna ser ut som plockepinn utspridda över olika skrevor och grästussar. En liten sänka ger oss lä och har plats för oss allihop.

Paddlingen går vidare söderut och Grundsund dyker upp på andra sidan fjorden. Sälarna tittar upp på några ställen och vi vänder runt sydspetsen och kommer in i Gullmaren igen. Tillbaks i vinden, som har mojnat något precis som utlovat. Det är lite segpaddlat ändå, vattnet är fortfarande på väg utåt i fjordarmen. Vi säger hejdå till gruppen som korsar Gullmaren på väg mot ”Kilen”. Kathrine, Torbjörn och jag paddlar vidare nordost längs Gåsös klippor på denna sida fjorden, mot Lysekil. När vi är klara med ön kan vi paddla rakt norrut och slipper motströmmen. Här dyker Tony upp, efter en egen paddlingsrunda. Vi gör säll-skap tillbaka till Lysekil och får också säl-skap på ett ställe.

Morgondiset försvann vid start och nu syns solen på skären ute i väster. En fin avslutning på en fin paddlingsdag!

/Paddlat 130106. 14,5 km.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *