Sjöfartsverket köper sju nya räddningshelikoptrar

Sju nya räddningshelikoptrar utmed svenska kuster ska öka sjösäkerheten. De är i luften 15 minuter efter larmet gått, året om. 

Sjöfartsverket har tecknat avtal med den engelsk-italienska helikoptertillverkaren AgustaWestland S.p.A om att förvärva sju nya räddningshelikoptrar av modellen AW139, med leverans från maj 2013.

Räddningshelikopter AW139 på Sjöfartsverket

Räddningshelikopter AW139 . Foto: AgustaWestland

AW139 är enligt Sjöfartsverket en väl beprövad räddningshelikopter som är optimal för svenska förhållanden och som är certifierad enligt internationella krav.

5 stationer längs svenska kuster

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för svensk sjö- och flygräddning. Helikoptertjänsten är en central del i verksamheten och helikoptrarna utför räddningsinsatser både till sjöss och över land. De finns på fem stationeringsorter längs med hela Sverige; Ronneby, Visby, Göteborg, Norrtälje och Umeå. Helikoptrarna är i tjänst dygnet runt under årets alla dagar och ska kunna påbörja en insats inom 15 minuter efter att besättningen larmats.

Leveransen komplett 2014

De nya helikoptrarna ska successivt ersätta de nuvarande från halvårsskiftet 2013 till slutet av 2014. Enligt Sjöfartsverket resulterar förvärvet av nya räddningshelikoptrar i en ökad kapacitet och förmåga i sjö- och flygräddningsverksamheten, som motsvarar de ökade behoven.

– Det är mycket tillfredsställande att vi i framtiden kommer att ha en förbättrad kapacitet och förmåga att rädda liv utan att de totala kostnaderna för verksamheten kommer att öka, säger Noomi Eriksson, Sjöfartsverkets stf. generaldirektör och chef för sjö- och flygräddningsavdelningen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *