Trinisla

Trinisla är en omtyckt paddlingsö i Fjällbacka Skärgård. Stranden är liten men naggande god.

Trinisla paddling Fjällbacka skärgård

Trinisla ligger ganska långt söderut i Fjällbacka skärgård ungefär en halvtimmes paddling från isättningsplatsen Norra Ejgde. Ön är därför ett bra övernattningsalternativ om du sjösätter fredag kväll. (Ett annat är grannön Gåsön).

Trinisla badstrand Fjällbacka skärgård

Stranden ligger i nordost och vetter mot norr med en hög klippa på strandens västsida och en slät klippudde på östra sidan. Udden är perfekt fikaplats. Vill man ha kvällssol får man vandra upp i berget. Längs stranden finns en gräsremsa som rymmer ett fåtal tält, men inte någon större grupp.

Trinisla paddling Fjällbacka skärgård

Trinisla fick sitt namn redan på Hansatiden och på gamla sjökort finns öns kontur utritad i kortet som navigationshjälpmedel. Ön syntes tydligt när skutorna angjorde kusten, genom sina tre ”pucklar” som får ön att se ut som tre öar som sitter ihop. På holländska blev det Trinisla.

Trinisla paddling Fjällbacka skärgård

Fikapaus för Friluftsfrämjandet Munkedal

Trinisla paddling Fjällbacka skärgård

Udden och klippan

Det har funnits fastboende på Trinisla i gångna tider. Enligt lokalberättelser var det en holländsk skuta som förliste och drev iland på ön. Alla ombord överlevde, både besättning och familjemedlemmar, och de slog sig ner på ön efter att ha upptäckt färskvatten. De sägs ha levt på fiske och lotsning . De bodde på Trinisla i två generationer, innan de flyttade över till fastlandet. Än idag kan man se stengrunder från ett tiotal hus på ön. På 1800-talet bröts sten på ön och en lastkaj fanns på ostsidan ön.

Ön är populär naturhamn för fritidsbåtar och sommarbad.

Trinisla paddling Fjällbacka skärgård

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *