Vedholmen

Vedholmen i Fjällbacka skärgård är en favoritö. Vedholmen har en fin sandstrand och sommartid är ön populär nattplats både för fritidsbåtar och paddlare. 

Vedholmen ligger långt sydväst i Fjällbacka skärgård och är en perfekt pausplats före/efter språnget över till Väderöarna. Den passar också bra som lunchplats och vändpunkt på en dagstur. Du hittar stranden på öns nordostsida.

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård

Första gången jag vek runt udden och paddlade in mot stranden drog jag efter andan och tänkte ”Australien”. Turkosgrönt vatten, klar sikt och nästan vit sand. Kontrasten blev desto större eftersom jag kom söderifrån och hade paddlat längs öns branta – och mycket vackra – granitvägg. Det var en solig aprildag och vi fem paddlare hade ön för oss själva … ett eget paradis.

Stranden har en fin gräsplätt som precis rymmer 2-3 tält och en gemensam matplats i mitten. Det finns också flera fina bergknallar som går att tälta på. Vill ni ha en mer privat boplats finns det en äng cirka 10 minuters promenad inåt från stranden.

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård

Tar du en promenad upp på berget har du underbar utsikt ut över havet och mot Väderöarna. Kanske läge att bära med sig middagen och njuta av solnedgången där uppe? Var beredd på en aning klättring på vägen upp bara. Annars kan du lätt promenera lite nordväst från stranden för att se solen gå ner i havet.

Vedholmen Fjällbacka skärgård

Är det en bra sommar får du räkna med att ett antal båtar ligger förtöjda intill stranden. Då kan det mesta av strandens ytor vara upptagna för bad dagtid och du får vänta till tidig kväll för att slå upp tältet där. Vill du slå läger med en gång kan klipptältning på Virholmarna mittemot vara ett alternativ.

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård tält

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård

Strandens gräsplätt

Den smala viken som skär in från båda håll på Vedholmens norra del har en ministrand i mitten, bara några meter stor och med en del stenar. Den kan fungera som ett landstigningsalternativ för paus, om ni är få och vill vara privata under er paus. Eventuellt krävs klättring för att komma åt resten av ön från viken. Är viken läad ligger antagligen någon segelbåt förtöjd där sommartid.

Vedholmen Fjällbacka skärgård Vedholmen Fjällbacka skärgård

Omtyckt sedan 1500-talet

Vedholmen ligger som första anhalt i Fjällbacka skärgård för båtar som kommer från havet, söderifrån. Ön har därför använts som hamnplats ända sedan 1500-talet, tillsammans med Hamnholmen strax intill. Här låg holländska skutor med sin last av sill, virke eller spannmål och inväntade rätt väder för att gå till havs. Medan de väntade ristade de in olika namn och bomärken i berget, både på Hamnholmen och Vedholmen. Hällristningarna finns kvar och är sevärda. Tyvärr är det lite krångligt att ta sig iland på Hamnholmen med kajak. Bäst är att vara två och kunna hjälpas åt att få upp kajakerna på klipporna.

På Vedholmen finns också ett ganska stort gravröse. Det har sannolikt använts för att begrava sjömän. Enligt andra teorier kan det vara vikingakungen Tryggve Olavsson som ligger här, dödad av sina kusiner på 900-talet i en maktstrid om dåtidens Bohuslän. (Källa Röda granitens rike).

Det finns ingen sopmaja på Vedholmen … inte än i alla fall. Med lite tur står ön på tur att få en.

Vedholmen paddling Fjällbacka skärgård

Vedholmen Fjällbacka skärgård

Ängen

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *