Ulsholmen

Ulsholmen strax norr om Tjurpannan är en riktig höjdarö och tillhör favoriterna för många paddlare.

Ulsholmen hittar du cirka sex kilometer söder om Havstenssund, väster om Tjurpannans naturreservat. Ön är sista ön innan passagen över Tjurpannans vatten söderut, känt för att kunna vara stökigt i västliga vindar.

Ulsholmen paddling

Ulsholmen har det mesta och det är lätt att trivas här. I nordost finns en stor, vit strand som får dig att dra efter andan när du upptäcker den. Vattnet är klart och ovanför strandväxterna finns en stor äng med många blommor och en del buskar. Vi var 21 paddlare här på Kristi Himmelsfärdsdagen och det fanns fortfarande gott om plats, både för tält och kajaker.

Ulsholmen paddling

Tältängen

Ängen är som på så många andra ställen i Bohuslän en gammal fjorddal,  så den är öppen både mot väst och öst i sydvästlig/nordostlig riktning. Längs hela sydsidan av ängen löper berg som läar, och stora delar av nordsidan är också berg. Närmast ängen finns däremot en stig som leder ner till en bad- och solnedgångsvik i väst. I sydost finns en annan stig som börjar din promenad runt södra delen av ön. Här har du också fin utsikt mot Väcker fyr och Tjurpannan, så du kan kolla vädret om du ska paddla söderut. Ängen är delvis läad från väster, men inte helt. Blåser det 10 m/s får du räkna med att tältduken fladdrar. Närmast stranden finns lä och här finns också en iordningställd matplats.

Ulsholmen paddling

Tjurpannans naturreservat sett från Ulsholmen

Utsikten mot Tjurpannan och Väcker fyr

Vågskådespel

Västsidan ön har läckra granitklippor och är du här en blåsig dag eller en dag med ”gammal sjö” så rekommenderas verkligen en promenad hit ut för att njuta av vågorna. Stilla sommarkvällar blir klipporna en vacker plats för att äta räkor och vin. Här i väst finns också en äng som i maj är full av blommande trift.
Ulsholmen stormvågor copyright Anette Bargel

Ulsholmen vågor

Ulsholmen trift

Sopmaja

Nordost om tältstranden hittar du sopmaja och toaletter. Under sommarsäsongen förtöjer fritidsbåtar, mest segelbåtar, längs berget på väg in mot stranden och en och annan flanör tar sig runt stranden till sopmajan. Eller så tar de dingen in för ett kvällsdopp med barnen. Ulsholmen är stor nog att ha plats för alla utan trängsel. 🙂

Ulsholmen paddling

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *