22 i Hunnebostrands skärgård

Delad glädje är dubbel glädje. När 22 paddlingssugna personer hoppar i kajakerna för en hel dag tillsammans är glädjeenergin hög. Så var det när vi paddlade i Hunnebos skärgård, som bjöd på alla sorters väder.

Paddling Hunnebostrands skärgård

Lördag morgon och 8-9 m/s sydväst ute på havet. Klockan är halv nio när bilarna börjar rulla in på Ramsviks camping. Samling är inte förrän klockan tio men här är sugna, och rutinerade, paddlare. Ett antal av dem har också skaffat sig sovmorgon genom att hyra stuga för fredagsnatten.

Med alla på plats är det 22 paddlare på denna årliga paddlingshelg med Vänersborgs Friluftsfrämjande. Kul! Håkan blir chef och Tina, Marina, Åke och Mats övriga ledare.
Vi väljer bort utsidan av Ramsvikslandet och väljer att paddla skärgården utanför Hunnebostrand och Bovallstrand som både är vacker och erbjuder lä. Vi korsar farleden över till Söö, med sikte på fyren. Mäktigt att se 22 kajaker paddla över i en samlad linje, det går ju ;).

Kaffevillan

Vi rundar Söös södra udde, där det finns en fin rastäng, och har fin medsjö österut mot Göransö och Hunnebostrands hamn. På vägen ser vi en villa i ensamt majestät på en holme; den så kallade Kaffevillan eftersom den ägs av VD:n på Löfbergs lila. När den byggdes fraktades allt byggmaterial ut med helikopter.

Båtarna ligger fortfarande tätt längs Göransö och i hamnen. Solen skiner, gubbarna grejar med hummertinor i båtarna och många är ute på lördagspromenad. Några stannar till på bron när vi paddlar under … ”Det där ser härligt ut”. Och visst är det, Hunnebostrands hamn är kul att paddla. Gamla sjöbodar på insidan Göransö och fin utsikt in över samhället. Vill man följa strandkanten finns många bryggor och flera små hamnbassänger att leka med.

Hyllar sitt stenhuggararv

Vi paddlar norrut mot Fiskholmen med sin nya sillskulptur av Ivana Machackova – maken till den som står i Lysekil. Här står också en fiskställning som är upplyst nattetid och önskar välkommen till Hunnebostrand norrifrån. Sen passerar vi Udden på höger sida och kan njuta av årets utställning som är inne på sista helgen. Snygga stenskulpturer som gör sig bra i det gamla stenbrottet. Särskilt Nålen som står lodrätt ner i klippan, som gjord för platsen.

Grönt och skönt

Träden är fortfarande gröna längs med vattnet, bara enstaka skiftningar i höstfärger. Tolv grader varmt i luften och samma temperatur i vattnet. På radion hörs varje dag att hösten är här, men längs kusten har vi fortfarande någon sorts sensommar, och definitivt paddlingssäsong. Hoppas fler letar sig ut hit och tar vara på den :).

Vackra öar

Vi paddlar nära Knivsholmens släta granitvägg och passerar Ulebergshamns fyr. I sundet efter Ulebergshamn ser vi regnmoln väster om oss … vi får nog en skur om en stund. Mellan Flatholmen och Inre Huö samlar vi ihop oss och paddlar sedan det trånga sundet mellan öarna. Kul. Vardarna på Flatholmens västsida tornar upp sig ovanför oss och vinden börjar friska.

In genom nästa sund och regnet släpper loss, tillsammans med en riktig vindkörare. Dropparna studsar från vattenytan och vi får bra fart. Koncentrerade miner på de mindre vågvana – nu får de ett kul minne med sig hem :). Vi får lite lä vid Ängens branta östsida och viker sedan av österut med regnet smattrande mot huvorna.

Nyskurat

Genom Trollvikssund och precis efter sundet har vi lunchviken på höger sida.  Regnet upphör när vi lägger till. Bra timing! Viken är vacker med lummig strand och fin uteplats. Fin gräsplätt för ett tält också fast säkert välbesökt sommartid, med Bovallstrand på kort promenadavstånd.

Fram med köken och så lagas den ena goda rätten efter den andra. En titt i sjökorten och Mats tipsar om en fin passage mellan Långö och Valö. Ok, dit ska vi, det får bli vårt rundningsmärke. Ibland är där för grunt för att paddla men vi räknar med att blåsvädret höjt vattenståndet där med.

Igenom med skohorn

Först tar vi en sväng förbi Bovallstrands gamla badhus. Under bryggorna och sen tråcklar vi oss en och en genom en smal lucka mellan klipporna. Över Bottnefjorden och in i Bergsviksfjorden innanför Långö. Här är jättevackert. Ett öppet, läat landskap med bondgårdar, lövträd och gräsfält som sluttar ner mot vattnet, inramat av två berg. Inne över land syns Svenneby gamla kyrka och framför oss Valöns naturreservat. Vi stannar till och tar en gruppbild i solen … och lyckas pricka in dagens enda vindstilla stund medan vi bildar en stjärna.

Nappatag i Valösund

Vi fortsätter längs Långö och rundar ön in i det grunda sundet vid Valö. In i motvinden. Huvudena böjs ner och paddeltagen får mer kraft. Plötsligt får vi väja för en spöfiskare ute i vattnet. Han har vatten upp till låren och fiskar havsöring. Han är inte ensam för vi passerar två fiskare till innan vi samlar ihop oss i nästa smala sund, vid Lilla Lyngö. Här fotograferar en ny fiskare oss uppifrån klipporna och berättar att han precis fått en fin öring på 7-8 hekto, 40-45 cm lång.

Söta kutar

Då är vi på hemväg och passerar Gunnorsholmen, med kurs på Hällsö. Öppet vatten, klar luft med jättebra sikt. Vi stretar på i motvinden och får vår belöning vid Norra Tärneskären där det ligger två kutar på udden. Orädda är de också. Hällsös smala strand blir en perfekt bensträckare medan Marina med flera sticker iväg och geocachar. Vi pumpar också lite vatten ur Black Pearlen som är på premiärtur, skäddaboxen har fått en spricka.

Bastu med dopp

Vi fortsätter söderut och paddlar genom vackra Täresund med sin granitskoning. Efter Knivsholmen viker vi västerut och följer sen Söös västsida till fyren, och över till vår hemmastrand vid Ramsvik Camping. Nu stundar bastu och sedan middagsfixande. Kvällen blir regnig så långbordet uteblir. Desto trevligare besök hos varann i småstugorna. Många goa samtal senare kryper vi till kojs och laddar för en ny paddlingsdag.

/Paddlat 29 september 2012. Paddlingen dagen efter i samma skärgård.

Ännu fler bilder kommer på Kajakrapportens facebooksida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *