Väderöarna utkiken

Berättarafton om Väderöarna

Människor med decennier av erfarenhet av Väderöarna berättar om dramatiska historier och vardagslivet för lotsfamiljerna. De levandegör öarnas historia.

Väderöarna utkiken

Kom och kura skymning med riktig östämning och levande berättelser. Kvällen den 21 november blir det berättarafton i Lysekil. Representanter från Väderöarnas lotsutkik och Lotsbåten Ilse målar upp livet på öarna från sina egna upplevelser under de senaste 80 åren.

Plats: Bokia i Lysekil kl. 18.30. Inträde 20 kronor, som går oavkortat till Föreningen Väderöarnas Lotsutkik. Bokias adress är Kungstorget.

Från Väderöarnas Lotsutkik medverkar:

 • Elly Pettersson, som ansvarar för lotsutkikens bemanning maj-september och som är väldigt kunnig i öarnas historia.
 • Lotshustrun Sonja Waldner, 84, som berättar om vardagslivet för lotsfamiljerna, hur de firade jul, hur barna som gick i skolan på Väderöarna fick firas ner i båtarna med rep när de skulle hem till Väderöbod, och hur måsungar blev husdjur.
 • Olle Ekström, som körde lotsbåt på 1960-talet.

Från Lotsbåten Isle medverkar:

 • Maj-Lis Algirene, som berättar om lotsbåtens hundraåriga historia.

Bokia kommer att skylta upp med böcker om Väderöarna för den som vill botanisera bland titlarna.

Källa: Bohusläningen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 tankar kring ”Berättarafton om Väderöarna

 1. Ulf

  Hittade inget på Kville hembygdsförening men det kan stämma att det bara är hemsidan som ligger nere. Förut var det hamnerö.se, det kan ha ändrats och då tar det väl ett tag innan det dyker upp på google.. Kanske inte så jättemånga som söker boende på Hamnerö så här års liksom.. 🙂
  Gärna ett referat om du har tid!
  / Ulf

  Svara
  1. anetteyachtie Inläggsförfattare

   Hej igen Ulf! Ska försöka få till referat, i alla fall i korthet. Kan ju vara att de sparar in eller missat en faktura. Hittade styrelseuppgifterna nu och ringer imorgon. I listan över deras byggnader nämns inte Hamnerö så jag får kolla mina foton så jag minns rätt förening. Fina turer du varit ute på det sista förresten, dina berättelser ger verkligen paddlingslängtan 🙂 Hur har det gått med hålet i kajaken, hur lagade du det?

   Svara
  2. anetteyachtie Inläggsförfattare

   Nya bud. Detta är hittat på en blogg som saxat texten från hamnerö.se:
   ”Stugorna på Hamnerö är öppna för alla som vill besöka dem. Det går också bra att övernatta där, men aldrig längre än en natt i taget. Syftet är att de ska vara tillgängliga för dem som vill besöka dem eller behöver söka skydd.
   Kville hembygds- och fornminnesförening höll dem i stånd mellan 1962 och 1992. När stugorna återigen stod inför en genomgripande renovering 1992 avsade sig föreningen ansvaret och delägarna i Södra Väderöarna återtog då stugorna och även ansvaret för upprustning och underhåll med ekonomiskt bistånd från Bohusläns museum, Länsstyrelsen och från privatpersoner.
   Lämna stugorna som du fann dem! De är två pärlor i kustens kulturarv.”
   /blir till att ringa Väderöarna istället då, eller fråga dem den 21a om jag går bet innan dess.

   Svara
 2. Ulf

  Hej Anette!
  Låter spännande med ett föredrag om Väderöarna, synd att man inte kan komma..
  Föresten, du vet inget om föreningen som har hand om de två stugorna ute på Hamnerö? Det fanns en hemsida förut men den går inte att hitta längre. Vore verkligen trist om det inte är några som kan ta hand om dem längre..
  / Ulf

  Svara
  1. anetteyachtie Inläggsförfattare

   Hej Ulf! Jag får se om jag klarar att skriva ihop ett litet referat efteråt för er som inte kan komma :). Tack för tipset om stugorna, det ska jag kolla upp och återkomma om. Det var väl Kville hembygdsförening som skötte dem tror jag. Kanske bara hemsidan som lagts ner eller fixas med?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *