En gåsflock på Gåsö

Saltet stramar i ansiktet medan jag skriver det här och kroppen är nöjd över all rörelse och sol den har fått idag. Vi var 19 paddlare som fick en finfin dag på havet.

Paddling vid Kristinebergs marinbiologiska station

Vi startade i Bökevik, Fiskebäckskil och paddlade Gåsö runt. Vinden var först nordlig 3-4 m/s och skulle vid lunch dra över på nordväst och öka upp till 6 m/s så vi paddlade nordsidan Gåsö först. Det intressanta var att vinden var lägre än prognosen, precis som igår. Vi fick en riktig kalasdag.

Trist bara att SMHI:s prognos var rena skräckpropagandan med 9 (13) m/s och dessutom kulingvarning under natten. Den var lika tokfel som på vår Kosterpaddling i september. Yrs prognos stämde som vanligt rätt bra med 7-6 m/ under dagen. Verkligheten var några sekundmeter lägre, och vid lunchtid hade Yr justerat ner till 4-6 m/s. Yr är definitivt vassare på Norra Bohuslän än SMHI, som standard. SMHI är däremot bättre på att ange byvind, vilket är jättebra – särskilt när den stämmer 😉

Vi börjar med att paddla förbi Kristinebergs marinbiologiska station. Här hittar vi bryggor att paddla under och vi glider tätt förbi forskningsskeppet Skagerack. Det kommer att gå i pension framöver, ett nytt fartyg kommer att beställas inom kort. Vi svänger söderut och paddlar rännan på insidan Blåbergsholmen ut mot Gåsöfjorden. Idag räcker vattnet under kölen hela vägen, ett drygt paddelblad djupt. Sommartid kan man få vada några meter i mitten.

Paddling vid Kristinebergs marinbiologiska station

Efter lite lek genom några skär tar vi oss över farleden, strax efter en segelbåt passerat. Faktiskt är några fler än vi ute och njuter på havet, för under dagen ser vi fem båtar. Heja november som känns som september. Ja nästan i alla fall. 🙂

Paddling vid Gåsö nära Lysekil

Paddling vid Gåsö nära Lysekil

Nästan hela nordsidan Gåsö är en stor bukt som dessutom är läad av holmar. Jag paddlar körkarl (sist) och paddlare och kajaker är härliga färgklickar mot allt det blå. Havet glittrar i solen. En säl tittar upp några sekunder och undrar väl vad det är för ståhej som pågår. Vi paddlar genom några smala passager och stämningen är på topp. Vi rundar Tjällsö holme (nordvästhörnet) och får trevlig medsjö medan vi paddlar sydvästvart längs Tjällsö huvud. Vi får tji vid den kul passagen ungefär halvvägs på den sträckan – idag sticker stenarna upp för mycket och flera kör fast. Den senare halvan av gruppen paddlar runt på utsidan istället medan övriga tråcklar sig ut igen, och några lyckas ta sig igenom.

Paddling runt Gåsö nära Lysekil

Paddling runt Gåsö nära Lysekil

En bit med konstig korssjö, sen är det bara att njuta av västsidan. Delvis har vi lä och blankt vatten, delvis har vi lite bris i ryggen. Förrän vi vet ordet av är det dags att svänga vänster in i Vrakviken och ta lunch. Det märks att det är ett rutinerat gäng vi har med oss, vi kom iväg redan tjugo minuter efter samling och efter två timmar är vi redan framme vid lunchpausen, utan att vi stressar. Vi kommer att hinna med dagens bonus, en promenad iland i Gåsö samhälle. Bara tre av oss har varit iland där tidigare och där är verkligen sött.

Paddling Gåsö vid Lysekil

Lunchen intas på en läad klippa och gräsplätt, givetvis i sol. Solen står rätt lågt så här års men vi lyckas paddla sol så gott som hela dagen. Skön energipåfyllning! Efter snack, soppor, kaffe/te, småkakor och besök i buskarna skjuter vi i kajakerna från klipporna för att fortsätta. Vattnet har blivit lägre och vi kan vada ut ur landstigningsviken. Smidigt för viken är ganska svårbackad, med en undervattenssten.

Paddlingspaus på Gåsö nära Lysekil

Paddling vid Gåsö nära Lysekil

Vi paddlar vidare söderut, rundar södra udden och paddlar svängen in i Kalvhagefjorden och ut igen innan vi stannar till vid Ingo Johanssons hus, han var trogen Gåsöbo på somrarna i alla år. På andra sidan fjorden ser vi Grundsund men vi fortsätter norrut. Här väntade vi oss kännbar motvind men vinden har avtagit en del och ön läar oss fint, det är bara att glida vidare och kantpaddla längs ön. Snart är vi framme vid Gåsös samhälle och lägger beslag på stranden. Nu blir det sightseeing.

Paddling Gåsö vid Lysekil

Ön är bilfri och gatorna är smala och av gräs eller kullersten. Husen har såklart snickarglädje och står tätt, ibland känns det som man går i trädgården istället för på gata. Vi passerar kiosken, tennisbanorna och före detta pensionatet som nu är privatägt. Och öns kyrka. Skolan är sedan länge stängd. Än så länge verkar vi vara ensamma på ön. Gåsö hade året-runtbefolkning ända fram till 1960-talet men numera är Gåsö sommarö, och en populär sådan.

Paddlingspromenad i Gåsö samhälle

Vi promenerar vidare och ser nu nordbukten bortanför den flacka ängen. Vi viker av, upp över berghällarna. Utsikten ut över skärgården är imponerande, vi ser ända bort till Hållö och Smögens vattentorn. Hitom dem sprider öarna ut sig och vågsprut lyser vitt på flera ställen.

Paddlingspromenad på Gåsö nära Lysekil

Paddlingspromenad på Gåsö nära Lysekil

Ner i samhället igen och vi letar oss tillbaka till huvudgatan. Det blommar fortfarande i blomsterlådorna längs vägen! Smått otroligt egentligen. Samma sak hemma i min balkonglåda i Lysekil, vi har bara haft tre dagar frost totalt, och Gåsö har nog inte haft någon ännu tack vare att havet värmer runt ön. Vi kommer ner till hamnen. Här har någon tänt ett bål ute på sanden … åtminstone en familj är ute på ön.

Klockan är bara tjugo i två när vi kommer tillbaka till stranden. Dagen tycks räcka hur länge som helst idag, så bra. Vi tar fikarast på bryggorna. Dinglar med benen och har det oförskämt bra. Kaffedoft, skratt och smörgåsar. Några lutar huvudet mot väggen och lapar sol. Livet är underbart. En av paddlarna skämtar om oss: ”en gåsflock på Gåsö”. 

Paddlingsfika i Gåsö samhälle

I kajakerna igen. Vi paddlar  vidare längs samhället, under två bryggor och en flytbryggebro. Två tjejer passerar längs kajekn. Vi paddlar förbi en halvö och in i Lunnevik. Vi samlar ihop oss och paddlar österut, över Gåsöfjorden. Snart hemma igen.Nu återstår bara en bits motvindspaddling och sen är vi tillbaka i rännan innanför Blåbergsholmen igen.

Paddling Skaftö vid Lysekil

Väl inne i rännan börjar vi paddla långsammare … ingen vill iland och det gäller att njuta av varje paddeltag vi har kvar. Solen står lågt över bergen men är fortfarande med oss. Vi tar sikte på Carl Wilhelmsons villa och glider in mot stranden. Iland möts vi av skugga och frusna pölar. Snabbt ombyte och urpackning. Några kaffetermosar åker fram och alla är överens om att vi haft en jättebra dag. ”Helt klart värt att gå upp halv fem för”, konstaterar de inresta från Lidköping och Skövde med ett leende. Välkomna åter och tack för en härlig dag på havet!    /Paddlat 131124. 14,8 kilometer.

Paddling vid Gåsö nära Lysekil

Paddling vid Skaftö

Paddling vid Fiskebäckskil

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *