Filmvisning med Northern Light – Vildmarkshav

Segelbåten Northern Light genomförde år 2000-2010 Expedition Vildmarkshav i Södra Oceanen. Nu startar turnén med HD-filmen med Rolf Bjelkes och Deborah Shapiros upplevelser. Missa inte detta tillfälle att uppleva djur och natur på subantarktiska öar.

Northern Light vildmarkshav södra oceanen

Ni känner säkert igen namnen. Bjelke och Shapiro har de senaste trettio åren genomfört flera exceptionella seglatser med Northern Light: Arktis-Antarktis var deras första expedition. På nästa seglats, 1990-1992, övervintrade de på Antarktis genom att låta Northern Light frysa fast i isen. Och så har de fortsatt, de hade drabbats av Polarfebern som Deborah Shapiro uttrycker det.

Northern Light expedition VildmarkshavNu har de avslutat sin största expedition hittills, tio år lång. Färden gick till Södra Oceanen, havet runt Antarktis. Detta är jordens största vildmarksområde, större än Europa och Asien tillsammans. Här har de seglat fyra sommarsäsonger i rad under expeditionen och besökt olika öar. Några av öarna har det krävts specialtillstånd för att få besöka.

– Vi har upplevt förstummande vackra öar med ett rikare djurliv än vi någonsin kunnat föreställa oss, berättar de. Vi lyckades ta oss iland på öar som besöks mycket sällan, på grund av sitt ogästvänliga klimat. Platser opåverkade av människor med ett djurliv de flesta har svårt att föreställa sig. Vi vill gärna dela med oss av våra upplevelser.

Northern Light vid Sydgeorgien

Northern Light vid Sydgeorgien. Foto: Bjelke/Shapiro

Filmvisning Sverige runt

Bjelke och Shapiro inleder en turné runt Sverige med filmen Vildmarkshav som just blivit klar.  Missa inte detta tillfälle! Lysekil och Partille är de enda västkustorter som får besök i höst, övriga får vänta till nästa år. Filmen är inspelad i HD, är 100 minuter lång och visningen inleds med en introduktion av Rolf Bjelke och Deborah Shapiro. Efter filmen ges utrymme för frågestund och diskussion. Se hela turnéplanen.

Se filmen i Lysekil

Torsdag 13 oktober kl 19 visas filmen i Lysekil, på Folkan, för 150 kr. Förköp görs via folkan@folketshuslysekil.se. Vänta inte för länge för det kommer att bli slutsålt. Samtidigt kan boken Vildmarkhav köpas för 300 kronor mot rekommenderade priset 475 kr.
10-11 oktober visas filmen på Partille Kulturum, förköp www.webbiljett.se/partille.

Northern Light wedellsäl Deborah Shapiro

Wedellsäl på Sydshetlandsöarna, och Deborah Shapiro. Foto: Bjelke/Shapiro

Se hela turnéplanen

Filmen Vildmarkshavs turnéplan finns på Northern Lights webbplats. Bjelke och Shapiro räknar med att resa runt med filmen under 2012 och därefter ta semester januari 2013.

Northern Light segling
Läsa mera: En bra intervju på DN, som gjordes 2 dygn efter Northern Light angjort hemmahamnen Fiskebäckskil efter expeditionen.
Foton: Copyright Bjelke/Shapiro, som givit tillstånd till publicering på Kajakrapporten.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *