Öppet vatten i Lysekil

Idag bidde det vinter med snöfall i flera timmar. Eftersom vinden gått över på väst och ökat har risken för isbildning vid isättningsplatserna minskat.

Lysekil fick minusgrader förra veckan efter stabila plusgrader under en lång period. Västvinden ersattes med ostlig svag vind, högtryck och blå himmel. Ostlig vind innebar perfekt paddlingsväder på havet. Havet låg småkrusigt i lä av klipporna, graniten blev varmröd av vintersolens vinkel och sikten var perfekt. Riktigt paddlingsläge. Några var också ute en sväng i helgen och kom hem med is på fördäcket, första gången för i år. Längst in i småbåtshamnen på västsidan (norra hamnen) hade några centimeter frusit till is i lä av kajen, men det är nog borta redan. I helgen fick vi också några små, små snöflingor som ett florsockerlager över hustaken.

Lysekils skärgård i granit

Utsikt västvart från Stångehuvud

När vi paddlade söndag den 25 november var det fortfarande plusgrader, ganska mulet och åtta plusgrader i vattnet. Nu har nog temperaturen gått ner lite till, men ännu har vi inte sett till någon sjörök. Det bådar för öppet vatten länge till, även om det blir några stilla dagar. Här är några bilder från Stångehuvud-promenad 1 december.

Ostlig vind ger is … efter ett tag

De senaste isvintrarna har följt samma mönster, när vi får ostlig vind (ofta svag) under en längre period börjar isen lägga sig. Först på ostsidan Gullmarsfjorden där klipporna läar vinden totalt, sen i läade och grunda skärgårdssund. Eftersom ostlig vind ofta kombineras med 5-10 minusgrader kan även öarna få is om perioden blir 2 veckor lång.

Västvind igen – faran över

Idag har vinden vridit tillbaka på väst, blivit fuktig och ökat i styrka. Detsamma gjorde snön, som snöat horisontellt sedan lunch. Samtidigt har temperaturen gått upp. Minus 6 igår, minus 3 på förmiddagen och minus 4 kl. 20 ikväll. Så länge vinden är västlig och håller lite tempo så vågor bildas lär paddlingsvattnen bestå.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *