Porsholmen vid Fjällbacka

Porsholmen är en populär tältö precis norr om Valö och Fjällbacka. Ön har flera tältstränder att välja bland. Några rymmer många tält.

Porsholmen är en vacker ö med många vikar med sandbotten. Ovanför stränderna finns gräsängar, så det finns ett antal pausplatser. Norrsidans gräsängar ligger som fjorddalar mellan böljande bergknallar som erbjuder både lä, badklippor och kvällssol. Även på sydsidan finns flera fina stränder med gräsytor. I öst finns en kul sandrevel att pausa/ta ett dopp vid.

Porsholmen paddling Fjällbacka skärgård

Vi femton personer valde att slå läger på norrsidan, i vik nr 2 från väst, se bild nedan. Bred och slät sandstrand, fina gräsytor precis nere vid stranden och där innanför en hel äng med svag sluttning och omgivande porsbuskar att fästa klädlinor i. Perfekt. Vi fick ett väldigt trevligt läger under hela helgen. De frigående fåren på ön besökte inte vår äng medan vi var där.

Porsholmen paddling Fjällbacka skärgård

Även i nordost finns en vik som rymmer många tält.  I viken längst i nordväst finns ett boningshus.

Porsholmen ligger nära fastlandet och används flitigt som picknick/fest-ö och tältö, både av båtfolk, paddlare och ”skärgårdsovana” … den senare sorten verkar tyvärr vara en stor grupp om man ska döma av skräp och toalettvanor. I frukostgräset upptäckte jag allteftersom många cigarettfimpar, metallbitar från ölburkar och flaskkapsyler. ”Tack och lov att det inte går betande får på ön” tänkte jag, bara för att en stund senare höra Annika berätta att hon sett får på ön. Bortanför ängens innersta del, det naturliga stigvalet för toalettbesökaren, lyser vita papperstussar och på ett ställe hänger längre remsor av toalettpapper i  ljungen. Faktiskt det värsta jag sett i den vägen. Ön är fortfarande vacker och njutbar, jag önskar bara att alla skulle ta väl hand om den. PS 2014: Stranden/ön har nu fått toalett!

Porsholmen ligger på kort paddelavstånd från Fjällbacka och är ett bra nattalternativ om du sjösätter där kvällstid. (Ett annat kan vara Valöns pensionat). Norrsidans stränder har utsikt mot Veddö och Musöns sydsida. I nordväst skymtar Ingrid Bergmans hus på Dannholmen och i öster har du Lilla och Stora Köttö, båda naturreservat, med lugna paddelvatten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *