Rundholmen-Tegelholmen

Rundholmen ligger i västra delen av Kosterskärgården, och sitter ihop med Tegelholmen. Holmarna har flera tältplatser.

Rundholmen-Tegelholmen ligger bra placerad strax norr om Otterstenarna och Burholmen, och strax söder om Arholmen. Innanför och nordost om ön finns många fina passager att paddla. Paddlar man runt södra udden västerut har man snabbt tillgång till skärgårdens västra öar, som Måskär med sin gnejslagun, Hästholmen och Jutholmen. Söderut ligger Ursholmen på bra avstånd för dagsutflykt.

Rundholmen, innersta viken

Rundholmen-Tegelholmen, innersta viken i ”åttan” på östsidan, vid högvatten

Rundholmen Koster

Rundholmen: Vy åt ostnordost

Rundholmen och Tegelholmen sitter ihop och blir som en åtta i formen, med Rundholmen i norr. Rundholmen har en västvik i sten, en ministrand i norr och mitt på östsidan där holmarna möts en större inbuktning med flera små vikar. Västsidan av holmarna har tydliga diabasränder och i nordväst finns fina passager. Holmarna har både bergiga delar och Tegelnholmen har en stor tvådelad äng, i inbuktningen. Tegelholmens östsida är populär tilläggsplats för fritidsbåtar, framför allt i sydöst. Nord-syd-gående bergslinjer gör det dock svårpromenerat från sydöstra delen till mittängen. Tältar du här får du räkna med förbivandrande sällskap i högsäsongen men det är ingen invasion.

Tältplatser

Rundholmen-Tegelholmen har två möjliga tältplatser:

  • Den större ängen på Tegelholmen med plats för flera tältgrupper, vid ”åttans midja”. Intill ängen finns en iordningsställd grillplats med stockar och ryggstöd mot klippan. Öster om ängen finns bra klippor att dyka i från. Fem minuters promenad från ängen, på andra sidan viken, finns ett utedass. Papper får du ha med själv. Den innersta viken torrläggs nästan helt vid lågvatten, medan den yttre klarar sig lite bättre. Angörs från östsidan ön, mitt på.
  • I norra änden av Rundholmen finns en ministrand, med en slät gräsplätt för ett tält. Bergknallen väst om stranden läar för västvind och döljer kvällssolen. Fina berghällar att bada från strax väst om stranden, där man också kan njuta kvällssolen. Är du först på stranden och ingen norsk båt lagt beslag på den som badveranda är det en fin tältplats.

Grillplats vid den större ängen på Tegelholmen. Själva grillen ingår inte.

Djurliv

Vid mittängen fanns sommaren 2011 sex vildminkar. Rätt som det var sprang en vildmink över rösstenarna. Mittängen var också hem för en flock får, som rörde sig fritt över hela ön. De vilar på natten, är lite skygga och låter tälten vara så det går bra att dela. Ett tips är att ha alla saker inuti tältet och i absiderna istället för löst i gräset så är sakerna ur vägen. För att visa hänsyn till fåren kan det vara bra att inte fylla hela ängen med tält.

Rundholmen, Fåren promenerar förbi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *