Ulrika Larsson paddlar Danmark Runt

Ulrika Larsson och Nick Cunliffe paddlar Danmark Runt och startade 8 augusti. Kajakrapporten tog ett snack med Ulrika innan de paddlade iväg.  

– Vi får en tuff start på turen kan du tro, med tanke på kulingen som som  blåste igår, säger Ulrika och skrattar. Det blir en del vågor. 

Ulrika Larsson i Grebbestad juli 2011

Ulrika Larsson i Grebbestad juli 2011

Ulrika Larsson är sedan tidigare bekant för paddlare i Bohuslän genom sitt arbete som paddlingsinstruktör på Upplevelsebolaget i Uddevalla. Numera driver hon eget paddlingsföretag och ger kurser i Bohuslän och Skåne, liksom arrangerar paddlingsresor till Wales. Ulrika är medförfattare till boken Paddla i Bohuslän och blev första kvinna att paddla Havspaddlarnas blå band (Sveriges kust) solo. 

Varför Danmark Runt?

– Idén väcktes 2007 när jag närmade mig Haparanda med kajaken, mot slutet av min Blå bandet-paddling. Jag hade fått blodad tand på långpaddling och sökte en tur som skulle ge fantastiska paddlingsupplevelser nära våra egna vatten, och ändå vara en utmaning. Jag fastnade för Danmark.  Jag hade aldrig paddlat där förut, och varför var det bara sju stycken som paddlat Danmark Runt innan? Nu när vi startar är det tolv som fullfört paddlingen före oss, och det är fortfarande få jämfört med Blå bandet.   

– Största utmaningen är västsidan Jylland där vågorna från Atlanten rullar in, och det finns sandrevlar i vattnet, och tidvatten. Den sträckan ställer till problem för många. Danmark runt är lite mer action jämfört med Sveriges kust, och en schysst kustlinje att se. Därför bestämde jag mig för Danmark runt.  

Den här gången paddlar du inte ensam?

– Nej, och det kanske blir en utmaning det med, skrattar Ulrika. Nu paddlar jag tillsammans med Nick Cunliffe från Wales, en erfaren paddlingscoach som tillsammans med kollegan Matt driver Kayak Essentials. Nick är utbildad BCU-instruktör (nivå 5) och har ibland utbildningskurser hos Nautopp i Sverige.  

Nick Cunliffe

Nick Cunliffe

Hur ser ert upplägg ut?

– Vi planerar att paddla i ungefär fem veckor, och siktar på 4 mil per dag. Sen varierar det ju lite utifrån väder. Totalt handlar det om 120-130 landmil. Man startar på västsidan, nere vid gränsen mot Tyskland. Efter Jyllands västkust och Skagen går vi östsidan och över mot Fyn och Själland, de öar som måste göras i cirkeln. Exakt kurs blir utifrån tid och prognos, vi får se hur lång passage vi bestämmer oss för och var vi lämnar östsidan. Efter Själland bestämmer vi utifrån tid och väder hur vi gör med Lolland, Falster och Mön, de valfria öarna. Vi har inte bestämt helt än. Och sen tillbaka till Jylland för den obligatoriska slutpunkten längst ner i sydost.  

Karta över Danmark  

Vilka kajaker paddlar ni?

– Jag paddlar i en Arrow Nuka i kolfiber, som jag fått låna från Arrow Kayaks. Jag är jättenöjd med den, den är lättdriven och kommer att funka bra i vågorna. Nick paddlar i en Valley Etain.  

Ulrika Larsson med Arrow Nuka för Danmark Runt. Foto Arrow Kayaks.

Ulrika med sin Arrow Nuka. Foto Arrow Kayaks.

Övrig paddlingsutrustning och kläder, vad tar du med?

– Jag tar med mig två Wernerpaddlar i kolfiber, en Caliste och en Cyprus. Jag kommer mestadels att paddla i jacka (Palm Duem) och snabbtorkande schorts (Arcteryx) men tar med mig torrdräkten också, det kan bli lite småkyligt.  

Din Black Light eskimåpaddel, ska inte den med?

– Jo kanske, jag får se hur jag gör, skrattar Ulrika.  

Ulrika låter andra testa sin vardagskajak, Arrow Ivalo och sin Black Light paddel, den första någonsin som producerades för kund.

Vad äter ni för mat på turen?

När det gäller mat, så käkar vi väldig basic mat. Macka till frukost. Powerbars, frukt och nötter till lunch och mellanmål. Sen pasta eller ris med grönsaker och någon form av sås tilll middag på kvällen. Vatten är drycken som gäller hela dagarna. Så enkelt är det än så länge i alla fall. 

Väderbevakning då?

Jag använder windguru.cz, den är jättebra och uppdateras var tredje timme. Vi kommer nog att använda DMI (danske metrologiske institut) också.  

Sen kommer vi in på viktiga bitar som prioriteringar, möjligheten att ta sig loss från vardagen för att paddla iväg fem veckor och vad som är tjusningen, varför man gör det.  

– Ja, alla är olika. En del väljer att lägga pengar på en storbildstv, men det är inget för mig. Jag prioriterar upplevelser som denna istället. Varför? Jag har som motto ”varför inte” och försöker ha så få anledningar som möjligt som kan innebära ett ’varför inte’. På så sätt kan jag göra spännande saker.  

Kajakrapporten önskar Ulrika & Nick en härlig paddling. De kommer att rapportera till oss då och då under turen. Ulrika kommer också att uppdatera sin blogg på Green Adventures.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *